Thursday, 28 March, 2024

Απίστευτο χάος: Ουρές στις εφορίες για να πληρώσουν μέχρι τελευταία στιγμή τις υποχρεώσεις τους οι πολίτες…

Ουρές σχηματίζουν στις εφορίες οι ιδιοκτήτες οχημάτων που σπεύδουν να καταθέσουν πινακίδες για να γλιτώσουν τα νέα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας.

Άλλοι τρέχουν πριν αλλάξει η χρονιά για να δηλώσουν δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, αφού έως το τέλος Δεκεμβρίου δεν θα επιβάλλεται φόρος για ποσά έως 5.000 ευρώ που δωρίζουν γονείς και παππούδες στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Στις ουρές συνωστίζονται και χιλιάδες άλλοι για να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δόση της ρυθμίσεώς τους για ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Μέσα στις πέντε τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2015 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:
– ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2015: 31 Δεκεμβρίου λήγει η διορία πληρωμής για την 3η από τις 5 μηνιαίες δόσεις. Το δημόσιο αναμένει να εισπράξει 490 εκατ. ευρώ.
– τέλη κυκλοφορίας του 2016: Πάνω από 4,2 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει μέχρι τις 31-12-2015 να πληρώσουν 1,15 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας, έστω και αν παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μέρες, βδομάδες ή μήνες, αφού το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση και από την 1-1-2016 τα τέλη με το πρόστιμο διπλασιάζονται.
– ρυθμίσεις χρεών: τέλος του μηνός θα πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις Δεκεμβρίου για να μη χάσουν τη ρύθμιση, έστω και αν ταυτόχρονα οι περισσότεροι πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας.
– την επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος που επεβλήθη στους αγρότες: η πρώτη δόση πληρώθηκε τον Νοέμβριο και η δεύτερη λήγει τις επόμενες μέρες. Και αυτό γιατί τον Αύγουστο αποφασίστηκε να διπλασιαστεί ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, από το 27,% στο 55%.
– φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: όλες οι εταιρίες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερορρυθμες κ.λπ.), τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι λοιπές νομικές ονότητες θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι 31-12-2015 την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.
– Η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα: ανώνυμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν μέχρι 31-12-2015 να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων από το υπουργείο Οικονομικών, αφού ο συντελεστής αυξήθηκε από το 80% στο 100% για τα εισοδήματα της περσινής χρήσης του 2014.

Απίστευτο χάος: Ουρές στις εφορίες για να πληρώσουν μέχρι τελευταία στιγμή τις υποχρεώσεις τους οι πολίτες…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου