Thursday, 25 April, 2024

Αποκάλυψη Lane: Στόχος στο 2% ο πληθωρισμός μέχρι το 2025 – Διέψευσε η ΕΚΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, αποκάλυψε σε κατ’ ίδιαν συνάντηση με Γερμανούς οικονομολόγους

ότι η ΕΚΤ αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, μέχρι το 2025, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, με το Reuters να προσθέτει ότι το δημοσίευμα διαψεύστηκε μερικώς από την Τράπεζα.
Η ΕΚΤ δεν έχει μιλήσει δημοσίως για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, που σημαίνει ότι ο Lane μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ερωτήματα από τους πολίτες αλλά και από βουλευτές αναφορικά με το δημοσίευμα, το οποίο υποδηλώνει ότι αποκάλυψε αδημοσίευτες πληροφορίες σε επιλεγμένη ομάδα ατόμων.
Οι FT πρόσθεσαν πως ο Lane είπε στους Γερμανούς οικονομολόγους ότι το μεσοπρόθεσμο σενάριο αναφοράς της ΕΚΤ έδειξε πως ο πληθωρισμός ανακάμπτει στο 2% μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου πρόβλεψης.
Η ΕΚΤ, η οποία αρχικά αρνήθηκε να σχολιάσει, αργότερα διέψευσε το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας το ανακριβές.
“Ο Lane δεν είπε σε καμία συνάντηση με αναλυτές ότι η ευρωζώνη θα πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό αμέσως μετά το τέλος του χρονικού ορίζοντα που έχει θέσει η ΕΚΤ”, αναφέρει εκπρόσωπος της Τράπεζας σε γραπτή ανακοίνωσή του. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει για την χρονολογία του 2025 που ανέφερε η εφημερίδα, όταν ερωτήθηκε σχετικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της καθώς μείωσε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων.
Τώρα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2021, 1,7% στο επόμενο έτος και 1,5% το 2023.

capital.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου