Thursday, 25 April, 2024

Από Ιούλιο, μηνιαία ραντεβού με την εφορία

Προς ολιγοήμερη παράταση η προθεσμία για τις δηλώσεις. Πως θα είναι η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων μήνα το μήνα ως το τέλος του χρόνου

Μηνιαία ραντεβού με την εφορία θα έχουν από το επόμενο μήνα , περίπου 6 εκ φορολογούμενοι , οι οποίοι θα κληθούν να αποπληρώσουν περίπου 33 δις ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους , μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου Μάιου το υπόλοιπο των φορολογικών εσόδων που θα πρέπει να εισπραχθούν για την περίοδο Ιουνίου Δεκεμβρίου ήταν 31,8 δις ευρώ . Ωστόσο στο ποσό αυτό θα πρέπει να υπολογίσει και την άμεση καθαρή επιβάρυνση που θα προκύψει από τα τελευταία φορολογικά μέτρα η οποία φτάνει τα 1,2 δις ευρώ εκ των οποίων τα 750 -800 εκ ευρώ από την φορολογία εισοδήματος λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και της ενιαίας κλίμακας φορολογία και τα υπόλοιπα 400 εκ ευρώ από αύξηση ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων.

Η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων μήνα το μήνα ως το τέλος του χρόνου θα είναι η εξής :

– Στο τέλος Ιουλίου , καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το 2016 . Η εξόφληση θα γίνει σε τρείς διμηνιαίες δόσεις :

η πρώτη θα εξοφληθεί στο τέλος του επόμενου μήνα, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου, και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου . Συνολικά από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων το δημόσιο αναμένει για το δεύτερο μισό τους χρόνου περίπου 10 δις ευρώ.

Όσοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν την ρύθμιση των 100 δόσεων από πέρσι τον Μάιο και φυσικά όσοι ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση των 1 2 μηνών το φόρο εισοδήματος του 2015 συνεχίζουν να πληρώνουν την μηνιαία δόση τους μέχρι και να εξοφλήσουν. Κάποιοι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος στις τρείς διμηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμίσουν άμεσα την αποπληρωμή του σε δώδεκα δόσεις φτάνει να έχουν να ανάλογα παραστατικά με τα οποία θα αποδεικνύουν την οικονομική τους αδυναμία.

– Στο τέλος Αύγουστος περίπου 6,5 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν τον προσωπικό τους λογαριασμό στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών συστημάτων αφού μέχρι τότε θα έχει εκκαθαριστεί και ο -φουσκωμένος για περίπου 600.000 φορολογούμενους – ΕΝΦΙΑ Από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων το δημόσιο θα βεβαιώσει ποσό φόρου 3,79 δις ευρώ από τα οποία θα πρέπει να προκύψουν καθαρά έσοδα 2,65 δις ευρώ.

Το τέλος του Σεπτέμβριος θα είναι αρκετά δύσκολο για όλους τους φορολογούμενος . Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου που συμπίτει με το τέλος των διακοπών και το άνοιγμα των σχολείων φέρνει ένα «βουνό» φορολογικών υποχρεώσεων . Θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και επιχειρήσεις η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά όσοι βρίσκονται ακόμη σε ρύθμιση παλαιότερων οφειλών την μηναία δόση της ρύθμισής τους .

– Στο τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την μηνιαία δόση από ρυθμίσεις των δόσεων των παλαιότερων οφειλών. Μετά τα μέσα του μήνα οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών, θα μπορούν να κατεβάζουν από την σελίδα της ΓΓΠΣ, τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 .

– Στο τέλος Νοέμβριου άλλο ένα βουνό υποχρεώσεων : Θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ ,η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος και φυσικά – αν υπάρχει – και η δόση της ρύθμισης των παλιότερων οφειλών.

– Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του χρόνου από παλιότερες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία.

Γιατί πάμε για παράταση στις δηλώσεις

Στο μεταξύ , παράταση στην προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεων «προαναγγέλλει» ο ρυθμός υποβολής τους ο οποίος με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ της 20ης Ιουνίου δεν ξεπερνά το 55 % (3,36εκ από τις 6 εκ των συνολικών ) ενώ μένουν πλέον μόνο 10 ημέρες μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι απομένουν περίπου 2,64εκ δηλώσεις για να ολοκληρωθεί κανονικά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εντός της προθεσμίας θα πρέπει κάθε μέρα από σήμερα μέχρι και την λήξη της προθεσμίας να δηλώνονται περίπου 280.000 δηλώσεις αριθμός ανέφικτος με δεδομένο ότι μέχρι και σήμερα ακόμη και στις καλύτερες ημέρες υποβάλλονται λιγότερες από 140.000.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις δηλώσεις είναι δεδομένο ότι το ΥΠΟΙΚ θα αναγκαστεί να δώσει παράταση αν όχι στην καταβολή της πρώτης δόσης (αυτή μάλλον θα παραμείνει το τέλος Ιουλίου ) τουλάχιστον στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Η πίεση για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος οφείλεται στο ότι αμέσως μετά θα πρέπει να γίνει πρώτα η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος πριν εκκαθαριστεί και ο – αυξημένος – ΕΝΦΙΑ του 2016.

Τάσος Δασόπουλος

Από Ιούλιο, μηνιαία ραντεβού με την εφορία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου