Saturday, 20 April, 2024

Ασφαλιστική ενημερότητα και σε οφειλέτες

Τη δυνατότητα απόκτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με οφειλές προς τα Ταμεία έως και 15.000 ευρώ αναμένεται να εισηγηθεί στους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Την ίδια στιγμή βέβαια, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σχεδιάζεται ηλεκτρονικό σαφάρι για την είσπραξη μέρους από τα 15,3 δισ. ευρώ που χρωστούν στα Ταμεία 272.468 οφειλέτες. Πρόκειται για χρέη που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο, καθώς υπάρχουν και άλλα, περίπου 10 δισ. ευρώ τα οποία έχουν παραμείνει στην αρμοδιότητα των ασφαλιστικών οργανισμών.

Εισφορές

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, από 1η Ιανουαρίου 2017, με την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, να προβλεφθεί δυνατότητα απόκτησης ασφαλιστικής ενημερότητας σε όσους καταβάλλουν τις νέες, τρέχουσες εισφορές τους, ακόμη κι αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο παρελθόν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η πρόταση που θα κατατεθεί στους εκπροσώπους των θεσμών, θα ορίζει πλαφόν οφειλών στα 10.000 ή έστω τα 15.000 ευρώ. Καθώς μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκάθαρα ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε νέα, ευνοϊκή μεταχείριση οφειλετών, ως δικλίδα ασφαλείας εξετάζεται το ενδεχόμενο η πρόβλεψη να αφορά μόνο χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία άλλωστε, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οφειλές έως 15.000 ευρώ (που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ) έχουν 104.596 οφειλέτες, που χρωστούν συνολικά 960,2 εκατ. ευρώ. Από τα συνολικά χρέη ύψους 15,3 δισ. ευρώ, το 19,8% (ποσό 2,9 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από το 2010 και μετά. Τα υπόλοιπα 80,82% (ποσό 12,4 δισ. ευρώ) είναι από το 2009 και πίσω.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΚΕΑΟ για το τρέχον έτος, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και της ανάπτυξης νέων μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα επιδιωχθεί η είσπραξη τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, έναντι 632,8 εκατ. ευρώ το 2015.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα διαδραματίσει η συνεργασία του Κέντρου με τις φορολογικές αρχές, με στόχο την αξιοποίηση στοιχείων για τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών για τη λήψη αποτελεσματικών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Με τον τρόπο αυτό, θα εμπλουτιστεί το προφίλ του οφειλέτη με στοιχεία που αφορούν τη φερεγγυότητά του και την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των οφειλών του. Αλλωστε, μέσω της ανάπτυξης συστήματος Ανάλυσης Κινδύνου (Risk Analysis) θα μπορεί το ΚΕΑΟ να ταξινομεί τους οφειλέτες με βάση τη φερεγγυότητά τους, την εισπραξιμότητα αλλά και την παραβατικότητα και να σχεδιάζει τη δράση του. Κριτήρια, μεταξύ άλλων, θα είναι το ύψος και η παλαιότητα της οφειλής, η νομική μορφή του οφειλέτη, η δραστηριότητα και η συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, η ηλικία των υπεύθυνων (σε παραβατικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται υπερήλικες ως υπεύθυνοι επιχειρήσεων), ο αριθμός των απολεσθέντων ρυθμίσεων αλλά και κριτήρια που αφορούν τα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Βασική επιδίωξη του Κέντρου είναι εντός του 2016 να κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη. Σύμφωνα με την έκθεση επιχειρησιακού σχεδιασμού, προτεραιότητα θα έχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με υψηλότερη εισπραξιμότητα. Ηδη, εντός του 2015, τα αναγκαστικά μέτρα που ελήφθησαν ήταν:

• Κατασχέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων για 23.000 οφειλέτες.
• Παραγγελίες κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών για 10.128.
• Κατασχέσεις ακινήτων για 924.
• Κατασχέσεις κινητών για 115.
• Υποθήκες για 6 οφειλέτες.
• Αναγγελίες σε πλειστηριασμούς για 230 περιπτώσεις.
• Αναγγελίες σε πτωχεύσεις – εκκαθαρίσεις σε 29 οφειλέτες.
Συνολικά ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα για ποσά οφειλών της τάξης των 6,2 δισ. ευρώ.

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται μαζική αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας τραπεζών, καθώς και παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε ενεργές επιχειρήσεις με πρόσφατα γεννηθείσες οφειλές, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα, διότι εμφανίζουν υψηλότερη εισπραξιμότητα.

Τέλος, στο πλαίσιο της βελτίωσης των διαδικασιών ελέγχου και παρακολούθησης, το ΚΕΑΟ σχεδιάζει εντός του 2016 τη συνεχή και άμεση ενημέρωση των οφειλετών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

kathimerini.gr

Ασφαλιστική ενημερότητα και σε οφειλέτες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου