Thursday, 28 March, 2024

Αχτσιόγλου: Τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα πρέπει να είναι ανάλογα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε πως το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν η Ευρώπη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει εκτός

του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, όσον αφορά τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις

Το 2008 μπορεί να είναι εν μέρει αρκετά πίσω μας, οι πολιτικές του όμως οδήγησαν σε σοβαρή πόλωση τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων είναι η απόρροια αυτής της συνεχιζόμενης πόλωσης -η οποία αμφισβητεί παντού σχεδόν τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και τις ελίτ. Τις δηλώσεις αυτές κάνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας The Huffington Post. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να μην κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τώρα όμως, λέει η υπουργός, στο εσωτερικό της χώρας διεξάγεται μία κρίσιμη μάχη για το μέλλον του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Η μάχη αυτή αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Θέλω να πω ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα θέμα τεχνοκρατικής συναίνεσης, ή ακόμα περισσότερο, από εκείνο μίας μακροχρόνιας νομικής παράδοσης. Έχει να κάνει με τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Αφορά στο δικαίωμα των εργαζομένων να καθορίζουν από κοινού τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης. Ως εκ τούτου, προσφέρεται μια ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε την ανάπτυξη που θα συμπεριλάβει την αναδιανομή του πλούτου και την ενίσχυση της Δημοκρατίας», επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει:.

«Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν η Ευρώπη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει εκτός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Κατά την άποψή μου, μία Ευρώπη που επιβάλλει μία πολιτική εξαίρεσης από το πλαίσιο των κοινωνικών επιτευγμάτων, είναι μία Ευρώπη που έρχεται αντιμέτωπη με την ύπαρξή της. Ποιόν θα εξυπηρετεί αυτή η Ευρώπη; Ποιόν θα εμπνέει και ποιόν θα εκπροσωπεί; Η σημερινή κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά όχι μη αναστρέψιμη. Σήμερα μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι η Δημοκρατία και τα κοινωνικά επιτεύγματα αποτελούν σημαντικό πυλώνα του μέλλοντος που θέλουμε να οικοδομήσουμε στην Ευρώπη και αυτό το μήνυμα θα σταλεί, εάν αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατόν μία συλλογική αυτονομία σε μία χώρα όπως η Ελλάδα».

 ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αχτσιόγλου: Τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα πρέπει να είναι ανάλογα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου