Wednesday, 24 April, 2024

Βαρύτερα φέτος τα… ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν έχει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με το 2014.

« Κράσαρε» ίο Taxisnet ΧΘΕΣ το πρωί ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων π ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Η ανάρτηση των σημειωμάτων δεν έγινε ταυτόχρονα στους λογαριασμούς και των 6.000.000 φορολογουμένων που υποχρεούνται να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά σταδιακά.
Πολλοί φορολογούμενοι που εισήλθαν στους λογαριασμούς τους διαπίστωσαν ότι τα εκκαθαριστικά τους δεν είχαν αναρτηθεί.
Πάντως, από τη στιγμή που μαθεύτηκε από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι άρχισαν να «ανεβαίνουν» τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ εκατομμύρια φορολογούμενοι έσπευσαν μαζικά να εισέλθουν στο σύστημα για να δουν τι ποσά πρέπει να πληρώσουν. Ταυτόχρονα, όμως, βρίσκονταν σε εξέλιξη και άλλες διαδικασίες στο Taxisnet, όπως η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων κ,λπ.
Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορέσει το σύστημα να «σηκώσει» τόσο αυξημένο φόρτο ζήτησης των υπηρεσιών του και να προκληθούν προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία πολλών εφαρμογών του.

Συγκεκριμένα, οι εφαρμογές για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων και καταστάσεων τιμολογίων δεν λειτουργούσαν σωστά, εξέλιξη που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους πολίτες και έγινε αιτία χρονοτριβής για χιλιάδες επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και λογιστέςφοροτεχνικούς.

ΣΕ 5 ΔΟΣΕΙΣ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΑΠΟ 6 ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΕΡΣΙ · ΜΕΧΡΙ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Βαρύτερα φέτος τα…ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ « φουσκωμένα» κατά 20% σε ι σχέση με το 2014 είναι τα ποσά ίων μηνιαίων δόσεων φόρου ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι παρέλαβαν χθες μέσω του Διαδικτύου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμία μεταβολή στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους μεταξύ της 1 πς Ιανουαρίου 2014 και της 1 ης Ιανουαρίου 2015 και ως εκ τούτου τα ποσά του ΕΝΦΙΑ με τα οποία χρεώθηκαν είναι ίδια με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που εκλήθησαν να καταβάλουν πέρυσι.
Η εξήγηση 0 λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό το φαινομενικά παράδοξο γεγονός είναι ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ πέρυσι έπρεπε να καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 201 5. Ως εκ τούτου, ενώ και φέτος και πέρυσι το ποσό του ΕΝΦΙΑ με το οποίο χρεώνεται ένας ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας είναι ίδιο (με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπήρξε στη διάρκεια του 2014 μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση  η διαίρεση του ποσού αυτού για να προκύψει το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης έγινε φέτος με τον αριθμό 5, ενώ πέρυσι έγινε με τον αριθμό 6.

Π.χ. οφειλή ΕΝΦΙΑ 311,76 ευρώ τόσο για το 2014 όσο και για το 2015, πέρυσι έπρεπε να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, των 51,96 ευρώ εκάστη (311,76 Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά. Αυξημένα κατά 20% τα ποσά των μηνιαίων καταβολών ευρώ: 6 μηνιαίες δόσεις = 51,96 ευρώ μηνιαία δόση), ενώ φέτος πρέπει να αποπληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 62,35 ευρώ (311,76 ευρώ: 5 μηνιαίες δόσεις = 62,35 ευρώ μηνιαία δόση).

Ετσι, το ποσό της φετινής μηνιαίας δόσης του ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με το ποσό της περυσινής μηνιαίας δόσης.

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία π πρώτη από τις 5 μηνιαίες δόσεις του φόρου πρέπει να πληρωθεί το αργότερα μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Οκτωβρίου.
0 ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν έχει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος εφαρμόζεται για όλα τα κτίσματα παλαιότητας άνω του ενός έτους το ίδιο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ίσχυσε πέρυσι.

Χρέη – ρεκόρ Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ύψος όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς τα Τελωνεία, ανήλθε στο ύψοςρεκόρ των 82,258 δισ. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο. Το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα στοιχεία αυτά υποστήριξε, πάντως, ότι η συνολική αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά την περίοδο 1/1/2015-30/9/2015 ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (7,02 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 7,69 δια.
ευρώ πέρυσι).

etypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου