Tuesday, 19 March, 2024

Βουνό… τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία σκαρφάλωσαν στα 83,63 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε διάστημα ενός μηνός, αυξήθηκαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του ενδεκάμηνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 2015) ενισχύθηκαν κατά 11,8 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο, τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (όσα δηλαδή δημιουργήθηκαν έως τα τέλη του 2014 και πριν το 2015) διαμορφώνονταν στα επίπεδα των 71,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ, έναντι 10,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο, για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων, απαιτούνται 6,2 δισ. ευρώ, οι πιθανότητες προσέγγισης του ρεκόρ του 2014, όπου οι απλήρωτες οφειλές στις εφορίες ήταν 13,768 δισ. ευρώ, είναι αυξημένες

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα 11,8 δισ. ευρώ, μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ θεωρούνται «αποτελεσματικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος», χρέος δηλαδή το οποίο έχει πιθανότητες να εισπραχθεί. Τα υπόλοιπα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν πτωχούς οφειλέτες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις με απλήρωτους φόρους, μηδενικά και πλασματικά ΑΦΜ, διάφορες εισφορές οι οποίες συνβεβαιώνονται με τους φόρους, μισθώματα, δάνεια και πρόστιμα.

Η νεά εκτόξευση των απλήρωτων φόρων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα, συνδέεται με τη συσσώρευση πολλών υποχρεώσεων τον Νοέμβριο από τον ΕΝΦΙΑ και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την απόδοση ΦΠΑ και τις αναδρομικές αυξήσεις των προκαταβολών φόρου για επιχειρήσεις και αγρότες, μέρος των οποίων επίσης έπρεπε να πληρωθεί τον περασμένο μήνα.

thetoc.gr

Βουνό… τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου