Friday, 29 March, 2024

Βόμβα Βαρδινογιάννη: Πώς αγόρασε όλη την Εύβοια. Κίνηση ματ στην αγορά ενέργειας

Με γοργά βήματα ενισχύεται το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Motor Oil Renewable Energy, του βραχίονα του Ομίλου της Motor Oil στον οποίο έχουν περάσει, μεταξύ άλλων, και οι δραστηριότητες στις ΑΠΕ.

Διακηρυγμένος στόχος του Ομίλου είναι η δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ μέσω επενδύσεων που αφορούν είτε την απόκτηση λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων, είτε αδειών καθώς βέβαια και με την αδειοδότηση και κατασκευή νέων, έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα το χαρτοφυλάκιο του να φτάσει το 1GW συνολικής ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει το newmoney, στον έλεγχο της MORE έχουν περάσει, μεταξύ άλλων και 9 άδειες για αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 185,3 MW.

Όπως είναι γνωστό, σε περιοχές της Εύβοιας, λόγω του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού, έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται αντίστοιχες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από εγχώριους και ξένους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι 9 βεβαιώσεις παραγωγού που «ανανεώθηκαν» από τη ΡΑΕ πριν λίγες ημέρες, αφορούν σε θέσεις των Δημοτικών Ενοτήτων Μαρμαρίου και Στυρέων του Δήμου Καρύστου και για αιολικά πάρκα ισχύος από 8 MW έως 46,2 MW.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ανακοινώνονται πολλές προσφορές μεγάλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, ο ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσφέρει μηδενική (!) χρέωση κιλοβατώρας σε νέους πελάτες και η Protergia του ομίλου Μυτιληναίος ξεκινά ανταγωνιστικές προσφορές. Κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους για να πάρετε τις προσφορές ΗΡΩΝ και Protergia χωρίς καμία δέσμευση. Οι άδειες αυτές ανήκουν πλέον στην DMX Αιολική (με διαχειριστές τα στελέχη του Ομίλου Motor Oil, Νικόλαο Κοσμαδάκη και Ζήσιμο Μαντά), ωστόσο έχουν διαγράψει μια πολύχρονη διαδρομή.

Οι περισσότερες εκδόθηκαν την περίοδο 2011 για λογαριασμό της Quest Αιολική (του Ομίλου Quest), στη συνέχεια όμως πέρασαν στον έλεγχο της Viotia Aiolos, εταιρεία που με τη σειρά της ελεγχόταν από την EDF EN Hellas, ενώ το 2018 συμμετείχε και το αμερικανικό fund Fortress (το «παρών» στο Δ.Σ. έδινε τότε και το ελληνικής καταγωγής ανώτατο στέλεχος του Fortress, Dean Dakolias).

Η Viotia Aiolos πέρασε στη συνέχεια στον έλεγχο του Ομίλου Motor Oil (με νυν πρόεδρο του Δ.Σ. τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου). Όσον αφορά τις βεβαιώσεις παραγωγού για τα έργα στην Εύβοια, υπεβλήθησαν στη ΡΑΕ, -από τα τέλη του 2020 και τον Ιούνιο του 2021-, αιτήσεις τροποποίησης ως προς τη μεταβολή του τύπου των ανεμογεννητριών, τα όρια των γηπέδων, αλλά και την επωνυμία της κατόχου εταιρείας (από Quest Αιολική σε DMX Αιολική). Σε κάθε περίπτωση, η MORE είναι πλέον «εξοπλισμένη» με βεβαιώσεις παραγωγού για μεγάλα αιολικά πάρκα (και) στην Εύβοια, για τα οποία βέβαια το πότε θα υλοποιηθούν θα εξαρτηθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό της και τις γενικότερες συνθήκες.

Η Motor Oil ξεκίνησε το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, με την απόκτηση από την θυγατρική της Teforto του 85% της Στεφανέρ Ενεργειακή που διαθέτει τρία αιολικά πάρκα συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 9,4 MW.

Στη συνέχεια και μετά τη συγκρότηση του βραχίονα της MORE μέσω της Teforto τον Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε το 100% των μετοχών των εταιρειών Radiant Solar Holdings LTD και Greensol Holdings LTD έναντι 13,3 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες αυτές με έδρα την Κύπρο κατέχουν χαρτοφυλάκιο 12 εν λειτουργία εταιρειών – φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα συνολικής δυναμικότητας 47 MW, που πριν τη μεταβίβαση ανήκαν στην οικογένεια Παπαπέτρου (Όμιλος Εγνατία). Οι εταιρείες αυτές συγχωνεύθηκαν με απορρόφηση από την Σέλευκος Ενεργειακή. Επιπλέον, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 μέσω της Teforto αποκτήθηκε το σύνολο των μετοχών των εταιρειών Αιολικό Πάρκο Κέλλας Α.Ε. και Οπούντια Οικολογική Αιολική Α.Ε. που κατέχουν δύο αιολικά πάρκα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, συνολικής αδειοδοτημένης δυναμικότητας 43 ΜW.

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2020 η Teforto συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρίας Wired RES A.E. που διαθέτει άδεια λειτουργίας αιολικού πάρκου δυναμικότητας 24 MW στην περιοχή Θεσπιών Βοιωτίας. Παράλληλα, μέσω της MORE προωθούνται νέα έργα ΑΠΕ, ενώ τον περασμένο μήνα η εταιρεία έκανε την είσοδό της και στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι, σε πρώτη φάση εξασφαλίστηκαν τέσσερις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 170 MW σε περιοχές της Βοιωτίας, της Φωκίδας, της Ηλείας και της Φλώρινας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου