Thursday, 28 March, 2024

Δημόσιοι υπάλληλοι: Οι «αυξήσεις» του 2023. Νέο μισθολόγιο από το 2024

Κερδισμένοι θα είναι το 2023 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο οι οποίοι πρακτικά θα δουν «αυξήσεις» στους μισθούς τους για πρώτη φορά το 2010, από την εφαρμογή των νέων μέτρων

όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της αναπροσαρμογής στο ειδικό μισθολόγιο γιατρών του ΕΣΥ.

Σημειώνεται πως αναπροσαρμογές προς τα πάνω προβλέπεται να υπάρξουν και για όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει μισθού, ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, από τις αρχές του 2024.

Τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως θα καλύψουν ένα ποσοστό των μειώσεων που έχουν καταγραφεί στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, οι οποίοι την περίοδο 2008-2020 είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 25,6%, παρότι σημειώθηκε αύξηση κατά 21,4% και 23,8%, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της ΑΔΕΔΥ ο μέσος μεικτός μισθός δημοσίου υπαλλήλου στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 1.078 ευρώ (περίπου 865 ευρώ καθαρά), έναντι 2.656 ευρώ στην Κύπρο, 4.400 ευρώ στην Ιταλία, 2.380 ευρώ στην Ισπανία και 5.741 ευρώ στη Δανία.

Συγκεκριμένα, όφελος θα έχουν:

περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα κερδίσουν

20.000 γιατροί του ΕΣΥ θα δουν διαφορά στους λογαριασμούς τους από την αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά στους γιατρούς, επηρεάζονται από την αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, με τη μεσοσταθμική αύξηση να εκτιμάται στο 10%.

Υπενθυμίζεται πως η ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων, έστω και με τη μορφή παρεμβάσεων σε στοχευμένες ομάδες, ξεκίνησε ήδη με το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους ενστόλους τα Χριστούγεννα του 2022.

Έρχεται το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Το 2024 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ενώ έκανε λόγο και για αξιολόγηση που είναι πολύ σημαντική, αφήνοντας επί της ουσίας να εννοηθεί ότι είναι πιθανές και οι αυξήσεις. «Ναι, θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Ήδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Θυμίζω το 10% για τους γιατρούς αλλά και την λογική των πριμ παραγωγικότητας. Αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την αξιολόγηση. Ήδη περνάμε στο μπόνους παραγωγικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά το κλείσιμο της συζήτησης για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή δήλωσε πως «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες».

Υπολογισμός αμοιβών και εισφορών με βάση το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων: Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το εργαλείο υπολογισμού που δημιούργησε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πότε θα ψηφιστεί το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο

Τον Μάρτιο του 2023 αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελικό σχέδιο για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου, με τον προγραμματισμό να προβλέπει πως το σχέδιο αυτό θα «πάει» στη Βουλή προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός για το νέο μισθολόγιο εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024 και έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς και αφορά στους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Δεδομένης της τήρησης του χρονοδιαγράμματος οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα αφορούν και τα ειδικά μισθολόγια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου