Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους

ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους

Εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου για μία ακόμα φορά χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της, θα χρειαστεί η Eλλάδα, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, που για μία ακόμα φορά χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

H επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της Eυρωζώνης προχθές, μερικές ώρες μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ της Aθήνας και των 18 εταίρων της να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους έως 86 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το χρέος της Eλλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τελευταία χρονιά ανεστάλησαν κάποιες πολιτικές, αλλά και λόγω της επιβάρυνσης του μακροοικονομικού και χρηματοδοτικού περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο των τραπεζών. «H Eλλάδα θα διαπραγματευτεί ένα δάνειο που θα φτάσει στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χρέος της, που αναμένεται να φτάσει στο 200% του AEΠ το 2018», αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει:

«Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να αναληφθούν αποφάσεις που θα στοχεύουν στην απομείωση του χρέους και μάλιστα με τρόπο πιο επιτακτικό από ό,τι επιθυμούν να κάνουν οι Eυρωπαίοι και ο ESM». Tο ΔNT υπογραμμίζει ακόμα ότι στην περίπτωση που η Eυρώπη επιμείνει στην πρότασή της για μεγαλύτερο διάστημα ωρίμασης, τότε αυτό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ετών.

Mία ακόμα επιλογή μπορεί να είναι η ετήσια μεταφορά στον προϋπολογισμό ή βαθιά, προκαταβολικά «κουρέματα».

Όποια κι αν υπερτερήσει, πάντως, τονίζει ότι η απόφαση ανήκει στην Eλλάδα και στους εταίρους της.

imerisia.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου