Thursday, 28 March, 2024

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου – Τι ισχύει για τον Μάρτιο

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι αναστολές – Αναστολές και τον Μάρτιο – Παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία».

Στις αναστολές Φεβρουαρίου δεν μπορούν να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μετά τις 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι μισθωτοί θα μπορούν να μπουν σε αναστολή τον Μάρτιο και να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.
Οι εργοδότες καλούνται υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021.
Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα.
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό του επιδόματος των 534,00 ευρώ που αντιστοιχεί σε 28 ημέρες.
Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση των εργαζομένων σε αναστολή τον Φεβρουάριο θα είναι αυξημένη από 17,8 ευρώ σε 19,07 ευρώ.
Με το σύστημα της προαναγγελίας οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ θα γίνουν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Αναστολές και τον Μάρτιο
Οι διατάξεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εφαρμόζονται σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021 και ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος λόγω του κορονοϊού ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.
Παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία» και για τον Μάρτιο
Ο μηχανισμός ενίσχυσης «ΣΥΝ-Εργασία» παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και εφαρμόζεται για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31 Ιανουαρίου 2021, με στόχο να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Νέα επιδόματα έρχονται για καλλιτέχνες και εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση
Συγκεκριμένα:
Επεκτείνεται το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020.
Με μονομερή δήλωση, άνεργοι από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα λάβουν αποζημίωση 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης με επίδομα 534 ευρώ για Ιανουάριο και Φεβρουάριο ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα.
Επιπλέον, χορηγείται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορoνοϊού και πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για έως 12 μήνες, με την κάλυψη 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός 2ετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου.
Καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μαρτίου στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου