Friday, 29 March, 2024

Επαναφορά των 5 ευρώ στα νοσοκομεία θέλει η τρόικα

Δεν φαίνεται να πείθουν τους δανειστές τα ισοδύναμα της κυβέρνησης

Πονοκέφαλο φέρνει στην κυβέρνηση η επιμονή των θεσμών για επαναφορά του 5ευρω στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Το περίφημο χαράτσι είχε καταργηθεί από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ότι δεν πρόκειται να ισχύσει ξανά δεν αποκλείεται να το ξαναδούμε να επιστρέφει έως το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα οι θεσμοί επισημαίνουν ότι, εάν η κυβέρνηση δεν θέλει την επαναφορά του 5ευρω, τότε πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να καλύψει τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που έφερνε ετησίως στα ταμεία του κράτους.

Ωστόσο,σύμφωνα με πληροφορίες τα ισοδύναμα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ο κ. Ξανθός και τα οποία αφορούν κυρίως τον περιορισμό της σπατάλης μέσω του νοικοκυρέματος των προμηθειών στην υγεία δεν φαίνεται να ικανοποιούν ιδιαιτέρως τους δανειστές μας.

Πάντως το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και τις επόμενες ημέρες, ενώ μεγαλύτερες δυσκολίες στις συζητήσεις με τους θεσμούς δεν αποκλείεται να φέρει και η επικείμενη κατάργηση, αν τελικώς γίνει, του 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή, το οποίο πηγαίνει υπέρ του ΕΟΠΥΥ γεμίζοντας το ταμείο με 60 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Βέβαια είναι γεγονός ότι το περίφημο χαράτσι έφερνε ζεστό χρήμα στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς αποτελούσε τη μοναδική σίγουρη πηγή χρηματοδότησης για το ΕΣΥ. Φυσικά εν μέσω οικονομικής κρίσης και με τους ανασφάλιστους ασθενείς να αυξάνονται καθημερινά, η πλειονότητα δεν ήταν σε θέση να πληρώνει από την τσέπη του ούτε καν αυτό το 5ευρω. Επιπλέον οι περισσότεροι πλήρωναν επί χρόνια -και συνεχίζουν να πληρώνουν- ασφαλιστικές εισφορές, συνεπώς ήταν άδικο να επιβαρύνονται και με τα 5 ευρώ, όταν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν υγεία.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που προέρχονται από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης μόνον το 2014 τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των 29 νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας από την είσπραξη του 5ευρω ανέρχονταν σε περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα επρόκειτο για 1.700.000 ευρώ στα δεκατέσσερα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ και για 3.285.410 ευρώ στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ. Μάλιστα τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνταν, για να κλείνουν τρύπες στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης, αλλά και για τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών.

Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί και το θέμα της μείωσης της τιμής των γενόσημων φαρμάκων και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα τους. Οι συζητήσεις με τους δανειστές είναι πιεστικές, καθώς πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα του μνημονίου, που θα επιφέρουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ” αυτό που αναμένεται τελικώς να ισχύσει είναι το σύστημα 50%-32%. Δηλαδή, όταν ένα πρωτότυπο φάρμακο χάνει την πατέντα του, η τιμή του αυτομάτως θα μειώνεται κατά 50%, ενώ η τιμή κάθε αντίγραφου φαρμάκου θα μειώνεται κατά 32,5%. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του συστήματος αυτού αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Επαναφορά των 5 ευρώ στα νοσοκομεία θέλει η τρόικα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου