Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Επιδότηση για φως, νερό, τηλέφωνο και επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Ποιοι ωφελούνται από τις νέες ρυθμίσεις το νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων θα αφορά τόσο μικρούς όσο και μεσαίους επαγγελματίες και θα επιδοτεί τις πάγιες δαπάνες τους.

Στη Βουλή καταφθάνει εντός των επόμενων ημερών το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και λογαριασμών ΔΕΚΟ των επιχειρήσεων ενώ παράλληλα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την υλοποίηση του 6ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων θα αφορά τόσο μικρούς όσο και μεσαίους επαγγελματίες και θα επιδοτεί τις πάγιες δαπάνες τους.
Μέσω της ρύθμισης καλύπτονται πάγιες δαπάνες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Μαρτίου 2020-Ιουνίου 2021 και θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σύντομα αναμένεται να υπάρξει και το πρόγραμμα για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών’ στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων». Και συμπληρώνει: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος».
Άνοιξε η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 για όσους δεν πρόλαβαν
Έως και τις 8 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που επλήγησαν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή την εν λόγω περίοδο), ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Παράλληλα, επιδότηση δικαιούνται και οι επιχειρήσεις που συμπλήρωσαν τα στοιχεία του τζίρου ολοκλήρου του έτους 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, αλλά δεν υπέβαλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.
Τον Μάρτιο ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εκτός του νέου προγράμματος στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα αφορά στην επιδότηση των παγίων δαπανών τους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τον Μάρτιο ανοίγει ο 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όπως έχει αποκαλύψει προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, μπορεί να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος, καθώς, όπως διευκρίνισε, πλέον υπάρχει πολλαπλή στήριξη σε όσους δοκιμάζονται, με κάλυψη μεταξύ άλλων και των παγίων δαπανών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου