Tuesday, 19 March, 2024

Επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ: Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις

Ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων αποζημίωσης για τις υπέρμετρες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει

ότι την ενίσχυση θα λάβουν όσοι έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα ( μετά δηλαδή την αφαίρεση των φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) έως 45.000€ για τη χρονιά του 2020. Δυνητικά λοιπόν δικαιούχοι είναι νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως και 70.000€. 

Όσοι κάνουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση φέτος, θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα που θα δηλώσουν αλλά πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν την δήλωση πριν κάνουν αίτηση για την ενίσχυση.  

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στα μέσα Ιουνίου και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μείνει ανοιχτή για 2 εβδομάδες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο έλεγχος των στοιχείων προκειμένου μέσα στον Ιούλιο τα χρήματα να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Η ενίσχυση θα κυμαίνεται από 18€ έως 600€ και είναι εύκολο να την υπολογίσει ο καθένας. Αρκεί από τη ρήτρα αναπροσαρμογής να αφαιρέσει τις εκπτώσεις που χορηγούν κράτος και πάροχος και να πολλαπλασιάσει το υπόλοιπο με το 60%. 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxis, θα επιβεβαιώνει ή θα επικαιροποιεί τα στοιχεία της πρώτης κατοικίας, του ποσοστού συνιδιοκτησία και του ρολογιού που θα εμφανίζονται και θα ολοκληρώνει την αίτηση συμπληρώνοντας και τον IBAN του. Στις περιπτώσεις που 2 ή περισσότερα νοικοκυριά δηλώνουν την ίδια παροχή ρεύματος, το ποσό θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίο ο ΑΦΜ αναγράφεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο αναγραφόμενος ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους , το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.  

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα παιδιά τους που είναι φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να προσέξουν γιατί πρέπει να υποβάλουν πρώτα τη φετινή φορολογική δήλωση ώστε να συμπληρώσουν τον πίνακα 6 που αφορά το ενοίκιο φοιτητικής εστίας και το ρολόι παροχής της φοιτητικής κατοικίας. Στην συνέχεια στην αίτηση για τα χρήματα θα συμπληρώσουν και την ένδειξη για τη φοιτητική κατοικία και τη δική τους κύρια κατοικία. Για τις φοιτητικές παροχές θα δοθούν και πρόσθετα αναδρομικά για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου ύψους 250€ τα οποία όμως θα ελαφρύνουν επόμενους λογαριασμούς και δεν θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό.

Skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου