Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ 2016

Οι παραδοχές του Υπ. Οικονομικών και οι συνεχείς απαιτήσεις των θεσμών

Στρωμένος με απαιτήσεις για ακόμα περισσότερα μέτρα, είναι ο δρόμος για το 2016 για τη χώρα μας, όπως παραδέχεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του.
Με την εμπειρία των έξι μηνών στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κ.Τσακαλώτος :
– προειδοποιεί ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν νίκες αλλά και ήττες:
«Η προσέγγιση των θεσμών έχει μια λογική που σε πολλές περιπτώσεις διευρύνει τις ανισότητες και οδηγεί συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να υποστούν δυσανάλογο κόστος προσαρμογής» αναφέρει ο κ.Τσακαλώτος. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και επόμενο είναι να έχουμε και νίκες και ήττες».
– επιβεβαιώνει ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2016 και την τριετία έως το 2018:
«Το ΔΝΤ, αλλά όχι μόνον αυτό, πολλές φορές αμφισβητεί την απόδοση μέτρων δημοσιονομικής αναπροσαρμογής – είτε για μέτρα που έχουμε ήδη πάρει, είτε για νέα μέτρα που σχεδιάζουμε (…) Εν ολίγοις, δεν έχει πειστεί για το πώς θα φθάσουμε στο στόχο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης» λέει ο κ.Τσακαλώτος.
– αναγνωρίζει ότι στο ασφαλιστικό υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, αλλά δεν αποκαλύπτει τον τρόπο που θα συμβεί αυτό:
Όπως λέει ο κ. Τσακαλώτος «τόσο οι στρεβλώσεις όσο και το μεγάλο πρόβλημα της μη βιωσιμότητας του συστήματος είναι αποτελέσματα πολιτικών δεκαετιών, και έτσι η επίλυση αυτών των ζητημάτων είναι μια διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αυτόματα ή από τη μια μέρα στην άλλη. Αποτελεί όμως ξεκάθαρο στόχο για εμάς». Για το αν σχεδιάζουν φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές κλπ απαντάει πως «εξετάζουμε πολλά εναλλακτικά σενάρια και έχουμε και πρώτη και δεύτερη γραμμή στη διαπραγμάτευση, αλλά για ευνόητους λόγους πριν από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες».
– Υπεραμύνεται της ανακεφαλαιοποίησης που πέτυχε η κυβέρνηση για τις τράπεζες:
«Και αξιόλογη συμμετοχή έχει το Δημόσιο σε τρεις από τις τέσσερις τράπεζες, και το δικαίωμα βέτο για τα σημαντικά στρατηγικά ζητήματα παραμένει» δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος και τονίζει: «Η απόφασή μας να μην μετατρέψουμε τις προνομιούχες μετοχές (σε τιμή του μέσου όρου των τελευταίων δώδεκα μηνών όπως προέβλεπε ο νόμος) και να συμμετάσχουν στο bail-in, όπως οι άλλοι ομολογιούχοι, μας έσωσε πάνω από ένα δισ. Αν βέβαια είχαμε κάνει τη μετατροπή σε χαμηλότερη τιμή τότε η ιδιωτική συμμετοχή θα ήταν μικρότερη και, ενδεχομένως, κάποιες τράπεζες δεν θα είχαν καλύψει το βασικό σενάριο».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ 2016

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου