Friday, 29 March, 2024

Εφικτή η συμφωνία στις 24 Μάη – Μετά το 2018 μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα για το χρέος

«Αισιοδοξία» ότι στο Eurogroup της 24ης Μάη θα επιτευχθεί συμφωνία εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά παράλληλα φροντίζει να «προσγειώσει» τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος.

«Εάν η χώρα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε οι ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης η εφημερίδα «Handelsblatt». Πρόσθεσε ότι το «αποφασιστικής σημασίας» νέο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών είναι ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι «τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ εάν η βιωσιμότητά του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

«Είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο», δήλωσε προς τη «Deutsche Welle» πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σε ανάλογο ύφος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ανέφερε πως η ολοκλήρωση των συνομιλιών είναι «εφικτή» στο Eurogroup της 24ης Μάη, εφόσον μέχρι τότε έχουν ολοκληρωθεί ο νομοθετικές διαδικασίες που εκκρεμούν.

Σε ό,τι αφορά τη συζητήση για το χρέος, σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού. «Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος», είπε.

902.gr
Εφικτή η συμφωνία στις 24 Μάη – Μετά το 2018 μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα για το χρέος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου