Saturday, 20 April, 2024

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»!

Συνάντηση Σκουρλέτη με τη διοίκηση της Eldorado Gold

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, ο οποίος σήμερα ολοκλήρωσε τις επαφές του και με τους πολιτικούς αρχηγούς, με την εταιρεία να τονίζει ότι η υποστήριξη της επένδυσης ήταν καθολική και οι δηλώσεις των πολιτικών υπήρξαν ενθαρρυντικές για τη συνέχιση της δραστηριότητας της καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα.
Το κλίμα παντως στη σχέση κυβέρνησης-εταιρείας έχει οξυνθεί πολύ με τον υπουργό ακόμη και λίγο πριν τη συνάντηση να κατηγορεί την εταιρεία για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας» και για μη πληρωμή φόρων. Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, τόνισε, ενώ άνοιξε πόλεμο και με τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση».
Την ίδια στιγμή συνεχείς ειναι οι παρεμβάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φορείς της αγοράς για το θέμα, με την μεν αντιπολίτευση να καταδικάζει τη στάση της κυβέρνησης και να ζητά παρέμβαση του πρωθυπουργού για επίλυση του ζητήματος, και τους μεν φορείς να απευθύνουν εκκλήσεις για ουσιαστικό διάλογο κυβέρνησης-εταιρείας καθώς -όπως τονίζουν- η χώρα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις και κυρίως δημιουργία θέσεων εργασίας.
Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι εργαζόμενοι, με σημαντικό αριθμό μεταλλωρύχων να βρίσκεται έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Να σημειωθεί πως μετά τη συνάντηση εχει προγραμματιστεί να ακολουθήσει συνάντηση του κ. Σκουρλετη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός.
Σκουρλέτης: Να μην αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μπανανία
Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, τόνισε στον Σκάι ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον κ. Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».
Ο υπουργός άνοιξε «πόλεμο» και με τους εργαζόμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.
Τόνισε, μάλιστα, πως από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο – καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα – και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.
Είπε ακόμα ότι την περίοδο 2012 έως 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «καταχωνιάσει» διάφορα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός.
Ο υπουργός δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.
Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις κατηγορίες της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».
Υπογράμμισε παράλληλα πως υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αναφέροντας ως παραδείγματα με τη μέθοδο της μεταλλουργίας και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.
Απάντηση της εταιρίας στα περί φοροδιαφυγής
Απάντηση στον υπουργό Περιβάλλοντος ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει πληρώσει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο από το 2007 έδωσε μέσω του Σκάι, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος τόνισε πως την τελευταία τετραετία η Ελληνικός Χρυσός έχει πληρώσει περίπου 41,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ενώ αντίθετα τις οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ύψους περίπου 51,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, για την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών των εργαζόμενων η εταιρεία έχει πληρώσει περίπου 74 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ που επέβαλε την Τρίτη, το υπουργείο Περιβάλλοντος στην εταιρία, η Ελληνικός Χρυσός σχολιάζει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας – Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρία λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Πολ Ράιτ, κατά την οποία ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Η Ελληνικός Χρυσός σημειώνει ότι επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα.
«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου