Thursday, 25 April, 2024

Η εντελώς παρανοϊκή ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας (του υπ. Εργασίας)

Ηλικιακό όριο στον επιζώντα σύζυγο, μικρότερο ποσό σύνταξης και ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις στις περιπτώσεις διαζυγίου

προβλέπονται για τις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Οι αλλαγές αφορούν όλες τις παροχές προς συζύγους και ανήλικα τέκνα, για θανάτους που επήλθαν από τις 13 Μαΐου 2016 και εφεξής, καθώς διαμορφώνονται ενιαίοι όροι για όλους, ακόμη και για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Αναλυτικά, βάσει νόμου και σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν ο επιζών σύζυγος είναι 55 ετών τη στιγμή του θανάτου, παίρνει διά βίου τη σύνταξη, ενώ, αν είναι μικρότερος, την παίρνει καταρχάς για τρία χρόνια. Μετά την τριετία εξετάζεται αν ο χήρος ή η χήρα συμπλήρωσε τα 55 και, αν αυτό συμβαίνει, παίρνει ξανά διά βίου τη σύνταξη στα 67. Βέβαια, η σύνταξη χηρείας θα αντιστοιχεί στο 50% της σύνταξης του θανόντος και όχι στο 70% που προβλέπεται για παλαιές συντάξεις χηρείας, οι οποίες καταβάλλονταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Προσοχή όμως, οι συντάξεις χηρείας για θανάτους που συντελούνται από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά θεωρούνται «νέες» συντάξεις και υπολογίζονται με βάση τον νέο τρόπο (εθνική και ανταποδοτική, χωρίς προσωπική διαφορά).

Σε περιπτώσεις ήδη συνταξιούχων, οι οποίοι πεθαίνουν μετά τις 13/5/2016, ο επιζών σύζυγος, εφόσον πληροί τις ηλικιακές προϋποθέσεις, θα λάβει όχι το 50% της σύνταξης του θανόντος αλλά το 50% της σύνταξης που θα υπολογιστεί με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και το σύνολο των αποδοχών για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 40ετία αποβιώνει στις 13/5/2016, καταλείποντας επιζώσα σύζυγο 49 ετών με παιδί οκτώ ετών. Η χήρα θα λάβει τη σύνταξη θανάτου την πρώτη τριετία και, δεδομένου ότι έχει ανήλικο, θα εξακολουθήσει να τη λαμβάνει για όσο χρόνο υφίσταται η ανηλικότητα (ή έως τα 24, εφόσον το παιδί σπουδάζει). Μετά θα διακοπεί η σύνταξη, δεδομένου όμως ότι ως την ενηλικίωση του παιδιού η σύζυγος συμπληρώνει τα 55, η σύνταξη θα της επαναχορηγηθεί στα 67.

dimokratianews.gr

Η εντελώς παρανοϊκή ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας (του υπ. Εργασίας)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου