Thursday, 25 April, 2024

Η υπερχρέωση «νάρκη» στο δρόμο της ανάκαμψης

Με την οικονομία εγκλωβισμένη σε έναν υφεσιακό κύκλο με άγνωστη ημερομηνία λήξης, η απογείωση του ελλείμματος

και του χρέους, ιδίως του ιδιωτικού (οι οφειλές δηλαδή ιδιωτών και επιχειρήσεων), χτυπάνε καμπανάκια δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα διαδοχικά lockdown προκαλούν αναταράξεις στα κρατικά έσοδα, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και φέρνοντας πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο.
Συνολικά οι οφειλές στην εφορία ανέρχονται σε 106,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το ιδιωτικό χρέος προσεγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 260 δισ. ευρώ (με τα κορονο-χρέη να αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ). Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και οι εκπτώσεις φόρων (στην πρώτη καραντίνα) δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν μία νέα γενιά οφειλών. Με το κόστος του δεύτερου lockdown να υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ το μήνα και τα δάνεια που «κοκκίνισε» η πανδημία να διαμορφώνονται, σύμφωνα με την ΤτΕ, τα 10 δισ. ευρώ η υπερχρέωση σφίγγει ασφυκτικά την θηλιά γύρω από την οικονομική δραστηριότητα.
Στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 37,4 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 392,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε συνδυασμό με τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων (ξεπερνούν τις 300.000), τα έσοδα του ΕΦΚΑ πιέζονται επικίνδυνα.
Οι αλλεπάλληλες αναστολές και ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών και οι νέες παρεμβάσεις που ζυμώνονται αν και βοηθούν την αγορά, δεν δίνουν μόνιμη λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Ουσιαστική λύση θα δοθεί μόνο όταν επανέλθει η κανονικότητα στην παραγωγική δραστηριότητα και η οικονομία γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι από το οποίο απέχουμε αρκετά με τα τωρινά δεδομένα…
δείτε περισσότερα στο makthes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου