Thursday, 28 March, 2024

Η Gazprom σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ρωσική εταιρεία Gazprom σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου προς τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη στην Ευρώπη επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας

σύμφωνα με επίσημη επιστολή που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.

Η επιστολή ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειάς της λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του δικού της ελέγχου.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το μέτρο της ανωτέρας βίας είναι μια ειδική ρήτρα στα συμβόλαιά για τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου. Μια ανώνυμη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι η επιστολή αφορούσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική διαδρομή εφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέραν αυτής. Η Gazprom δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Το μέτρο είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δράση που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχιστεί ο εφοδιασμός προς το παρόν, καθώς απομακρύνεται από τις ρωσικές προμήθειες. Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω σημαντικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου