Thursday, 25 April, 2024

Θέρμανση με πετρέλαιο: εξοικονομήστε χρήματα με 4 τρόπους

Ίσως μια από τις πιο αγχωτικές διαδικασίες με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείτε κάθε χρόνο, είναι το να αποφασίσετε

πώς θα θερμάνετε το σπίτι σας το χειμώνα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα θέρμανσης, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας, οι λέβητες φυσικού αερίου, οι λέβητες και οι καυστήρες πετρελαίου κ.ά. Αν υποθέσουμε πως έχετε επιλέξει το πετρέλαιο ως την πιο σωστή λύση για την πολυκατοικία ή το σπίτι σας, σίγουρα θα αναζητάτε και τρόπους για να εξοικονομήσετε όσο περισσότερο γίνεται, προκειμένου να εξοικονομήσετε και περισσότερα χρήματα.

Το καλό με το πετρέλαιο είναι ότι συμβάλλει από μόνο του ως καύσιμο σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Δηλαδή, παράγεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας χωρίς να χρειάζεται να καίγονται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

Ας δούμε, όμως, και μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και εσείς οι ίδιοι.

1.Σκεφτείτε μια αλλαγή

Οι λέβητες και οι καυστήρες πετρελαίου είναι πολύ αποδοτικά συστήματα, αλλά μέχρι ενός σημείου. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε τόσο αρχίζουν να χάνουν σε απόδοση, καθώς δεν μετατρέπουν πια τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου σε θερμότητα. Αν το σύστημά σας είναι μεγαλύτερο των 15 ετών, ίσως έχει έρθει η ώρα να σκεφτείτε να κάνετε μια αλλαγή για να αξιοποιήσετε πιο καινούργια συστήματα. Υπάρχουν καινούργια μηχανήματα που είναι πολύ πιο αποδοτικά και αξίζει να τα επιλέξετε αν θέλετε να εξοικονομήσετε καύσιμα και χρήματα.

2.Τακτική συντήρηση

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικό έλεγχο και συντήρηση στο σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείτε. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα καλά ρυθμισμένο σύστημα το οποίο συντηρείται και ελέγχεται συχνά η αποδοτικότητά του, θα προσφέρει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου. Εκτός αυτού, ο χρόνος ζωής του λέβητα και του καυστήρα αυξάνονται, ενώ μειώνεται και η πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποια σοβαρή βλάβη.

3.Ο ήλιος βοηθά

Ναι, μπορεί ο ήλιος να μην είναι τόσο δυνατός τους κρύους μήνες ή να κρύβεται συχνά πίσω από σύννεφα, αλλά παραμένει μια καλή πηγή θερμότητας για το σπίτι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αφήστε ανοιχτές τις κουρτίνες για να επιτρέψετε στο φυσικό φως να μπει στο σπίτι και να το ζεστάνει. Αντίστοιχα, τις βραδινές ώρες μπορείτε να καλύψετε τα παράθυρα για να εμποδίσετε τη θερμότητα να διαφύγει.

4.Αντιμετωπίστε τα ρεύματα

Αν υπάρχουν σημεία στο σπίτι από τα οποία μπαίνουν ρεύματα κρύου αέρα, θα πρέπει να βρείτε λύσεις για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Είναι κρίμα να λειτουργεί ο λέβητάς σας, να καίει πολύτιμα καύσιμα και η θερμότητα που παράγεται να διαφεύγει από χαραμάδες στα παράθυρα, στις πόρτες κ.ο.κ. Πιθανόν αξίζει να δείτε αν μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για μία ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου