Friday, 19 April, 2024

Θεσσαλονίκη: Οικονομική… πανδημία σαρώνει την αγορά

Αβεβαιότητα και αγωνία κυριαρχούν στους παράγοντες της αγοράς καθώς την «επόμενη μέρα» της πανδημίας επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

βαδίζουν σε ναρκοθετημένο περιβάλλον. Η νέα «κανονικότητα» που διαμόρφωσε η επέλαση του κορονοϊού προβληματίζει επιχειρήσεις και υπαλλήλους με την κατακόρυφη πτώση τζίρων, εισοδημάτων και την ελαστικοποίηση της εργασίας να προκαλούν ανασφάλεια για το μέλλον.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά φαίνεται πως δεν επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παλεύουν για την επιβίωση τους ενώ η ζήτηση σημειώνει κατακόρυφη πτώση. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα.
Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, απόρροια της υγειονομικής κρίσης, οι υπέρογκοι φόροι και οι υψηλές εισφορές στερούν πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα για να σταθούν όρθιες μέσα σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση κι ενώ έχει προηγηθεί μία δεκαετής οικονομική κρίση ενώ από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συμπίεση των εισοδημάτων τους και την εργασιακή ανασφάλεια. Επιχειρείν και κόσμος της εργασίας, καλούνται να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί.
To makthes.gr συνομίλησε με ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι μας εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για την…μετά-κορονοϊό εποχή.
«Ρευστότητα, φόροι, εργασιακά «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις»
«H πτώση του τζίρου κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 46%, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην εστίαση και στο εμπόριο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. «Όσα μέτρα στήριξης έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν αρκούν, από ΤΕΠΙΧ 2 και επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ωφεληθεί συνολικά 65.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 750.000 επιχειρήσεων».
Τα κριτήρια που τίθενται (και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις) και οι τραπεζικές απαιτήσεις (εξασφαλίσεις και εγγυήσεις που ζητούνται) είναι, σύμφωνα με τον κ.Καββαθά, οι βασικοί λόγοι που δεν έχει «νιώσει» η αγορά τα μέτρα στήριξης. Επικαλούμενος μάλιστα έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνει πως τα ταμειακά αποθέματα των επιχειρήσεων φτάνουν μέχρι τον επόμενο μήνα.
«Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν είναι ελκυστικό για τις επιχειρήσεις καθώς πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για αυτό, το 60% των θέσεων εργασίας στη χώρα μας αφορά ελαστικές μορφές εργασίας, το πρόγραμμα καλύπτει μόνο θέσεις πλήρους απασχόλησης, αποκλείει δηλαδή το 60% των εργαζόμενων», υποστηρίζει.
«Απευθείας ενισχύσεις από το κράτος, μηδενισμός προκαταβολής φόρου»
Θεωρεί πως οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα, τους υπέρογκους φόρους, τα εργασιακά και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Για το μείζον ζήτημα της ρευστότητας, προτείνει να δίνονται ενισχύσεις απευθείας από το κράτος στις επιχειρήσεις χωρίς εμπλοκή των τραπεζών. Κρίνει πάντως πως ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις μικροπιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( η δυνατότητα δηλαδή παροχής δανείων μέχρι 25.000 ευρώ από εταιρείες εκτός του τραπεζικού συστήματος), κινείται σε θετική κατεύθυνση αν και εντοπίζει αρνητικά σημεία στις εγγυήσεις που μπορούν να ζητηθούν από τις επιχειρήσεις αλλά και στο ύψος του επιτοκίου. Σχετικά με τα εργασιακά, σημειώνει πως αντί για το πρόγραμμα SURE το κράτος θα μπορούσε να επιδοτήσει το 50% του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Ο κ.Καββαθάς αναφερόμενος στην υπέρογκη φορολογία που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, ζητάει μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και συντελεστή φορολογίας 9% για κέρδη (του 2019) έως 10.000 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου