Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κατώτατος μισθός: Στα 750 ευρώ μεικτά τον Απρίλιο

Αυξημένος κατά 2%, στα 663 ευρώ καθαρά ανέρχεται πλέον ο κατώτατος μισθός για τους υπαλλήλους και στα 29,62 ευρώ το νόμιμο ωρομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες

όλης της χώρας και αναμένεται να ξεπεράσει τα 751 ευρώ μεικτά, με την τρίτη αύξηση του Απριλίου.

Η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο και πλέον «σειρά» παίρνει η θεσμοθέτηση της τρίτης αύξησης – σε διάστημα 16 μηνών – του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση της τροπολογίας για την θεσμοθέτησή του φαίνεται πως είναι ζήτημα ημερών, με το επικρατέστερο σενάριο να αναφέρει την ημερομηνία της 16ης Ιανουαρίου. Aμέσως μετά θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τις εργοδοτικές οργανώσεις όπως η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και οι επιμελητηριακές ενώσεις, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Από πλευράς εργοδοτών, στόχος είναι να συζητηθεί η περαιτέρω μείωση της φορολογίας με έμφαση στην προκαταβολή φόρου, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που υπάρχει, την πίεση που υπάρχει σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και θα καταλήξουμε νομίζω σε αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» έχει δηλώσει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης.

Παρότι δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα το ακριβές ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης, καθώς αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπολογίζεται ότι το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να κυμανθεί από το 5,5% έως το 9,5%. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε ότι από τα 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα πρόκειται να ανέλθει στη χειρότερη περίπτωση στα 751 ευρώ μεικτά, ενώ στην καλύτερη φτάνει τα 780 ευρώ μεικτά. Πιο αναλυτικά, οι βασικές συντηρητικές εκτιμήσεις τοποθετούν τον εισαγωγικό κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, των κατώτατο με μία τριετία στα 827 ευρώ, με δύο τριετίες στα 903 ευρώ και με τρεις τριετίες στα 978 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, η νέα ρύθμιση αναμένεται να αυξήσει και το μισθολογικό κόστος στους εργοδότες, ενώ αναμένεται να παρασύρει προς τα πάνω και άλλα επιδόματα και προνοιακές παροχές, όπως η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, τα αναπηρικά επιδόματα, κλπ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου