Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

«Κεραυνοί» από τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Παράνομη η ρήτρα αναπροσαρμογής»

Άφωνοι οι πολίτες παρακολουθούσαν χθες κυβερνητικά στελέχη να τους χαρακτηρίζουν τζαμπατζήδες και κακοπληρωτές επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος

με τις ληστρικές Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Με αφορμή τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος που ξεκίνησαν από προχθές σε σπίτια και επιχειρήσεις, η απάντηση σε όλους τους παραπάνω εξοργιστικούς ισχυρισμούς ήρθε δια στόματος του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο οποίος τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι πλέον οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν φτάσει να είναι διπλάσιοι από τους μισθούς. «Πιστεύω ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, με τον τόπο που επιβλήθηκε, είναι μια παράνομη διαδικασία» τόνισε ο Γιώργος Αδαμίδης σημειώνοντας ότι όσοι αδυνατούν να πληρώσουν, «δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταναλωτές δεν έχουν ενημερωθεί για το τι ακριβώς είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και πώς επηρεάζει τους λογαριασμούς τους: «Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, με βάση τους κώδικες προμήθειας, προϋποθέτει σαφή και ενδελεχή ενημέρωση του καταναλωτή, για το τι ακριβώς είναι και πώς επηρεάζει το τελικό ποσό που καλείται να πληρώσει. Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία φάση της λειτουργίας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας από την 1η Νοεμβρίου του 2020 που ισχύει η Ρήτρα Αναπροσαρμογής».

«Η ΔΕΗ από μόνη της αποφάσισε να βάλει στα τιμολόγια της Ρήτρα Αναπροσαρμογής»

Ο κ. Αδαμίδης πρόσθεσε ότι είχε ενημερωθεί επί του θέματος με επιστολή ο κ. Χατζηδάκης, στην οποία η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έκανε λόγο για δημιουργία καρτέλ στην αγορά: «Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εντόπισε το πρόβλημα από τον πρώτο κιόλας μηνά λειτουργίας και στις 4 Δεκεμβρίου έστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη. Σε αυτήν τονίζαμε την αποτυχία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής διότι λειτουργεί κερδοσκοπικά. Δημιουργεί καρτέλ στην αγορά και δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός και στο τέλος την πληρώσει ο καταναλωτής. Τον Αύγουστο του 2020 η ΔΕΗ, από μόνη της, αποφάσισε να βάλει στα τιμολόγια της Ρήτρα Αναπροσαρμογής χωρίς να της το επιβάλει η ΡΑΕ. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί πάνω από 70% οι αιτήσεις για διακανονισμό» εξήγησε και πρόσθεσε ότι συνήθως οι διακανονισμοί χάνονται γιατί οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά με τους τρέχοντες λογαριασμούς: «Η ΔΕΗ είναι η εταιρία που παρέχει τις μεγαλύτερες δόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, είπε. Σε πολλές περιπτώσεις ο διακανονισμός «πέφτει» διότι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί μαζί με τους τρέχοντες λογαριασμούς. Στους δύο απλήρωτους λογαριασμούς ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα για αποκοπή του λογαριασμού».

Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει άμεσα παρέμβαση στην χονδρική τιμή και εξήγησε: «Χρειάζεται η πολιτεία να κάνει σοβαρή παρέμβαση στο κόστος της ενέργειας, στην χονδρική τιμή, για να μετακυλήσει η έκπτωση και στους λογαριασμούς της λιανικής, υποστήριξε. Είναι λάθος αυτό που υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου ότι στην Ελλάδα έχουμε φθηνή ενέργεια, διότι οι επιδοτήσεις, που είναι χρήματα του ελληνικού λαού, από τη φορολογία του, επιστρέφουν όχι στους καταναλωτές, αλλά απευθείας στους παρόχους, στους παίχτες της αγοράς, οι οποίοι χωρίς καμία συνείδηση αυξάνουνε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι». «Θα έχουμε ρεύμα με δελτίο» Μάλιστα, ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε ρεύμα με δελτίο αλλά και διακοπές ρεύματος: «Αν έχουμε και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο τότε θα έχουμε ρεύμα με δελτίο. Ενδέχεται να έχουμε εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος μισής ή μιας ώρας για να μην πέσει το σύστημα» κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.

Πηγή: newsbreak.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου