Friday, 19 April, 2024

Κορονοϊός, Τώρα: Έκτακτα μέτρα για “δίχτυ προστασίας” – Δεύτερη δέσμη μέτρων

Δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοινώνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη, ψυχραιμία, εγρήγορση και αυτοπειθαρχία».
Υπενθύμισε δε, πως σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για 3,5 πρωτογενές πλεόνασμα».
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως ό,τι χρειαστεί το υπουργείο Υγείας θα το έχει ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας διαθέτει πλέον ισότιμα την ευελιξία για να λάβει μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ανακοίνωσε δε, σειρά νέων μέτρων:
1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα είναι οριζόντια και δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ.
Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.
Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Συνολικό ύψος 1. δισ ευρώ.
3. Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους
4. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες τον Μάρτιο, για 4 μήνες
5. Μειώνεται στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων
6. Προχωράμε σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους
7. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά
8. Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες
9. Αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων για συνεπείς επιχειρήσεις. Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
10. Τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

Γεωργιάδης: 800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται ενίσχυση 800 ευρώ.

Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά
Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.

Παρεμβάσεις για ακίνητα -Τι θα ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ
Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις και στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την άμεση πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Παρεμβάσεις και από τις τράπεζες
Ως προς τις τράπεζες δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, σημείωσε. Τέλος, τόνισε ότι τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

Βρούτσης: Οι εργοδότες δεν πρέπει να προχωρούν σε απολύσεις
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις ούτε να λειτουργούν σε καθεστώς πανικού. Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι από απογοητευτική έως τραγική.

Όπως ξεκαθάρισε, όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή για αυτό και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, δήλωσε. Όσον αφορά στους εργαζόμενους έκανε λόγο για ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ .Βρούτσης ανακοίνωσε την παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις.

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου