Thursday, 28 March, 2024

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, με φόντο το ηχηρό «όχι» του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 19.00, ενώ θα προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup στις 14:00 (ώρα Ελλάδος). Όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Eurogroup, κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν του δημοψηφίσματος που «διενεργήθηκε μετά από τη μονόπλευρη απόσυρση της ελληνικής κυβέρνησης από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς».

Βάσει των ελληνικών προτάσεων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οιΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της Ε.Ε. για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του σε επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι όποιο νέο έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία κάλεσαν χθες την ελληνική κυβέρνηση η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού από το Παρίσι.

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου