Thursday, 25 April, 2024

Μπλόκο σε εφοριακούς με συγγενείς φοροτεχνικούς

Με εγκύκλιο της γενικής διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Οικονομικών επιχειρείται να αντιμετωπισθούν φαινόμενα διαφθοράς και παραβίασης του δημοσιουπαλληλικού κώδικα αναφορικά με ασυμβίβαστα και επαγγέλματα συγγενικών προσώπων.

Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου και υπογράφεται από τον διευθυντή κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο (πρώην επιτελικό στέλεχος του ΣΔΟΕ με ελεγκτικό έργο) όσοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν συγγενείς οι οποίοι ασκούν φοροτεχνικό επάγγελμα θα πρέπει να το δηλώσουν στην υπηρεσία του.

Πιο συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Γ Γ.Δ.Ε. με συγγενικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν το επάγγελμα του λογιστή (σε λογιστικό γραφείο ή επιχείρηση) και εφόσον πρόκειται για σύζυγο ή γονέα ή γονέα συζύγου ή τέκνα ή αδελφούς, θα πρέπει να υποβάλουν στην υπηρεσία τους δήλωση αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία των συγγενών τους, την έδρα άσκησης του επαγγέλματος.

Κάθε υπηρεσία είναι υποχρεωμένη στη συνέχεια να καταχωρήσει τα στοιχεία σε ειδικές καταστάσεις και τις αποστείλει στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.  Να σημειωθεί ότι ήδη από το 2014 είχε ξεκινήσει η υποχρέωση των υπαλλήλων να γνωστοποιούν τα συγγενικά τους πρόσωπα, ωστόσο, πλέον υπάρχει διορία έως τις 2 Μαρτίου για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία και να δηλώσουν τα στοιχεία των συγγενών τους όσοι πλέον εμπίπτουν σε αυτήν την υποχρέωση (νέοι προσληφθέντες, υπάλληλοι με συγγενείς που ξεκίνησαν την άσκηση επαγγέλματος φοροτεχνικού).

Τα στοιχεία που θα υποβληθούν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να αξιοποιηθούν για τις μετακινήσεις προσωπικού που θα γίνουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που ένας εφοριακός υπάλληλος υπηρετεί σε εφορία στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας στενό συγγενικό της πρόσωπο διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των υποψηφιοτήτων για μετάθεση.

Να σημειωθεί ότι σε πολλές εφορίες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να λειτουργούν φοροτεχνικά γραφεία σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. Και όταν σε αυτά τα γραφεία εργάζονται και συγγενείς των εφοριακών υπαλλήλων, τότε εγείρεται θέμα ασυμβίβαστου για τους υπαλλήλους.

25/2/2016
Πηγή : www.capital.gr

Μπλόκο σε εφοριακούς με συγγενείς φοροτεχνικούς

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου