Thursday, 28 March, 2024

Νέοι μισθοί στο Δημόσιο με νόμο που έρχεται στη Βουλή

Στην τελική ευθεία το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο. Σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές. Τι προβλέπει το ν/σ.

 Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο, επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει την προσωπική διαφορά ως εργαλείο για να μην μειωθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων ενώ από την άλλη πλευρά αποδεσμεύεται το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως αναφέρει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, που θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016 περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο
Οι μισθολογικές αυξήσεις – όποτε αποφασιστεί να “ξεπαγώσουν” θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση τον βαθμό που καταλαμβάνει ένας υπάλληλος.

Η βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.

2. Αλλαγή κλιμάκων ανά διετία και τριετία 
Για τις κατηγορίες υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.

Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια, που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.

Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα, που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

3. Διατηρείται στη μείωση του μισθού η προσωπική διαφορά 
Βασικός πυλώνας θα είναι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στην περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο υπάρχει ονομαστική μείωση του βασικού μισθού. Ο υπάλληλος θα διατηρεί στις αποδοχές του το πλεονάζον ποσό ως προσωπική διαφορά.

4. Αύξηση 50 έως 100 Ευρώ στο επίδομα θέσης 
Στη λογική του “ανοίγματος της ψαλίδας” μεταξύ προσοντούχων και μη προσοντούχων υπαλλήλων, που έχουν ζητήσει τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων, συζητείται και η αύξηση κατά 50 – 100 Ευρώ των επιδομάτων θέσης ευθύνης, που λαμβάνουν οι Προϊστάμενοι.

5. Παραμένουν τα τέσσερα επιδόματα 
Τα 4 επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους (οικογενειακή παροχή, επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, ανθυγιεινής εργασίας και επίδομα θέσης ευθύνης) παραμένουν ως έχουν.

Επίσης, στόχος της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τους ίδιους εισαγωγικούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, πάνω στους οποίους θα “χτιστεί” το νέο μισθολόγιο.

nomosxedio1

ethnos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου