Thursday, 25 April, 2024

Οι αλλαγές που φέρνει στα φορολογικά η νέα συμφωνία

Οι αλλαγές που φέρνει στα φορολογικά η νέα συμφωνία  

Ο Αντώνης Μουζάκης, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., Λογιστής – Φοροτεχνικός και Σύμβουλος Επιχειρήσεων μίλησε στο ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ για το σύνολο των φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί και  θα εφαρμοσθεί άμεσα από την κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και μάλιστα από τις επόμενες μέρες.

Εκτός από τις αναπροσαρμογές στους συντελεστές ΦΠΑ και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, θα πρέπει εντός της εβδομάδας να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος πολυτελείας, ο οποίος θα ισχύσει αναδρομικά και αφορά στα εισοδήματα του 2014, καθώς και καταργήσεις των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες.

Ειδικότερα οι  Έλληνες φορολογούμενοι τους επόμενους 17 μήνες θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ. Οι επιβαρύνσεις στον ΦΠΑ θα εφαρμοσθούν σχεδόν άμεσα, καθώς θα ισχύσουν από την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου. Αυτός ο νόμος θα προβλέπει αλλαγές στον ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση αρχής γενομένης από το 2016. Αυτό είναι ένα οριζόντιο μέτρο που θα πλήξει κυρίως τα μεσαία και μικρά εισοδήματα.

–       ΦΠΑ

* Αυξάνεται από 1ης Ιουλίου ο ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα ακριβύνουν οι τιμές σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα Επίσης αυξάνονται τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, και τα εστιατόρια, ενώ εισάγεται ΦΠΑ στα ασφαλιστικά συμβόλαια.

*Το  καθεστώς στα νησιά που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30% θα καταργηθεί. Από τον Οκτώβριο του 2015 θα αλλάξουν σε ορισμένα δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016.

–       Εισφορά αλληλεγγύης:  Θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και αναδρομικά από 1.1.2015. Ουσιαστικά νομιμοποιείται αφού θα παρακρατείτε εντός του φόρου των μισθωτών, κάποιοι  θα δουν μειωμένες τις αποδοχές τους.

–        Καταργείται η επιδότηση πετρελαίου στους αγρότες ενώ εξαγγέλλεται αναθεώρηση του πλαισίου (σ.σ ουσιαστικά κατάργηση του επιδόματος) και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

–       Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στους αγρότες στο 100% από 27% που είναι σήμερα, η αύξηση αυτή θα γίνει για την χρήση του 2015.

–       Αυξάνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 26% στο 28%

–       Αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού στο φόρο πολυτελείας σε 13% από 10%  που είναι σήμερα . Σε αυτό περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα κυβισμού 1.929κβ, 2.500κβ, οι πισίνες και τα σκάφη από τα πέντε μέτρα. Αυτό το μέτρο αφορά και την χρήση 2014, καταλαβαίνεται τη προβλήματα θα δημιουργηθούν.

–       ΕΝΦΙΑ: Θα παραμείνει ο ίδιος για το 2015 και το 2016, αποσκοπούν σε έσοδα 2,56δις ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες αλλά θα αυξηθούν οι συντελεστές

–       Μειώνεται η καταργείται το ακατάσχετο των 1.500ευρώ για οφειλές στο δημόσιο, δηλαδή πάνω από 1,500ευρώ θα σου παίρνουν όλο το ποσό όχι μόνο το 25%

–       Θα ληφθούν μέτρα για το λαθρεμπόριο  καυσίμων

–       Θα δημιουργηθεί ένα εθελοντικό πρόγραμμα αδήλωτων εισοδημάτων, ιδιαίτερα για τις καταθέσεις

–       Θα δημιουργηθεί  περιουσιολόγιο για κινητή και ακίνητη περιουσία

Θα υπάρξουν δύο πρόσθετα μέτρα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις:

1. Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).

2. Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

:

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου