Friday, 29 March, 2024

Πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο αναμένεται να «ανοίξει η αυλαία» για ένα ακόμα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων

Παρεμβάσεις οι οποίες σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» στις απώλειες που υφίστανται οι επιχειρήσεις λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων με άμεσες επιπτώσεις στην λειτουργία τους.
Το επόμενο 10ημέρο εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την αρμόδια διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα μετρά μόνο τη μείωση του τζίρου, η οποία με βάση το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει να είναι υψηλότερη από 30%, αλλά και το κατά πόσο ζημιώθηκαν οι εταιρίες. Η πρόταση της Αθήνας είναι η κάλυψη να αφορά δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ. Παράλληλα, βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Τις επόμενες ημέρες, μέσα στο Μάρτιο, αναμένονται και οι ανακοινώσεις για ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο. Πρόκειται για το «Γέφυρα 2», το οποίο αφορά την επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη μικρών επιχειρήσεων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα επιδοτεί τη δόση επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών. Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και το 80% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία όμως πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν με την τράπεζα.
Το ποσοστό της επιδότησης θα βαίνει μειούμενο, όπως συμβαίνει και με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α΄ κατοικία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το συγκεκριμένο μέτρο θα οριστικοποιηθεί το Μάρτιο και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Όσον αφορά τη διαδικασία των αιτήσεων, θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα ολοκληρώνεται γρήγορα χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι για το α΄τρίμηνο του 2021, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.
Με τη διαδικασία των εκταμιεύσεων προς τους δικαιούχους του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να βρίσκεται σε εξέλιξη, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι τον Απρίλιο θα προχωρήσει σε έναν ακόμα κύκλο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα οριστούν με βάση τη μείωση του τζίρου το α΄τρίμηνο ενώ έμφαση θα δοθεί κυρίως στη στήριξη των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Αυτό το οποίο διαμηνύουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, υπενθυμίζοντας ότι θα καλυφθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σημαντικό μέρος από τις ζημιές που έχουν υποστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καλυφθεί το σύνολο.
Ραλλού Αλεξοπούλου-naftemporiki.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου