Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παρέμβαση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για το μίνι φορολογικό

Παρέμβαση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για το μίνι φορολογικό που αφορά αγρότες, τεκμήρια, μπλοκάκια, ομογενείς κατοίκους εξωτερικού, συμβολαιογράφους

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη μιλώντας σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών κατά την συζήτηση του «μίνι φορολογικού νομοσχεδίου» επεσήμανε ότι «στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μη ενεργοποίηση των τεκμηρίων όταν ο φορολογούμενος έχει μόνο μικρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και ένα αυτοκίνητο ή ακίνητο. Συγκεκριμένα, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) ή/και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων με την προσκόμιση αποδείξεων για απαλλαγή και όχι με συντελεστή 26%+προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. Δεν θα επιβάλλεται δηλαδή φόρος σε πλασματικά και ανύπαρκτα εισοδήματα».

Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ακόμη ότι «το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο έχει και σημαντικές ελαφρύνσεις για τους αγρότες και ειδικότερα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων. Εδώ έχουμε σημαντικές ελαφρύνσεις εξαιτίας της αποφυγής υπερβολικής φορολόγησης λόγω, για μια ακόμα φορά, του τεκμαρτού εισοδήματος».

Και τόνισε επίσης «ότι υπάρχουν ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις για τους περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενους που θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και κρατούν βέβαια την φοροέκπτωση των 2100», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις «για τους κατοίκους εξωτερικού που είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο και απέσυραν τις αποταμιεύσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες λόγω των τεκμηρίων που ενεργοποιούνταν από το πρώτο ευρώ τόκων σε ελληνικές τράπεζες.

Προς την σωστή κατεύθυνση βρίσκονται και οι διατάξεις για τις ειδικές επιχειρήσεις ενέργειας, αλλά και σημαντικές διατάξεις για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής με την απαλλαγή από το ειδικό φόρο κατανάλωσης σε βιομηχανίες που χρησιμοποιούν το αέριο για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Και βέβαια εξορθολογίζεται η τρελή πραγματικά διάταξη της ακυρότητας των συμβολαίων μεταβιβάσεων ακινήτων λόγω λαθών στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και εξορθολογίζονται οι κυρώσεις κατά των συμβολαιογράφων».

Η κ. Τζάκρη έκλεισε την παρέμβασή της με το εξής πολιτικό σχόλιο: «Η παρούσα κυβέρνηση έχει και την δυνατότητα και την βούληση και το ηθικό ανάστημα να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές προς όφελος των πολλών, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που ενίσχυε τους λίγους με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις επιθυμίες των δανειστών. Χαρακτηριστική αλλαγή είναι πως εάν δείτε τους τίτλους των δημοσιευμάτων οι περισσότεροι ξεκινούν όπως “ποιοι φορολογούμενοι επωφελούνται”, ενώ σε νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης οι τίτλοι ξεκινούσαν όπως “ποιοι θα πληρώσουν πάλι επιβαρύνσεις κτλ”. Και όσο θα βελτιώνεται η κατάσταση με την διαπραγμάτευση, αυτό θα γίνεται όλο και πιο εμφανές. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά εμείς έχουμε και την διάθεση και την βούληση να ανταποκριθούμε επιτυχώς. Κοιτάμε τους πολλούς, κοιτάμε τον πολίτη κατάματα γιατί γι αυτόν εργαζόμαστε».-

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου