Wednesday, 24 April, 2024

Παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, λόγω κορονοϊού ανακοινώνει το ΥΠΟΙΚ

Το πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων -αρχικά με γεωγραφικά και κλαδικά χαρακτηριστικά- ανακοινώνει το μεσημέρι η κυβέρνηση

Θα είναι ένα πακέτο χωρίς δημοσιονομικό κόστος καθώς θα περιλαμβάνει κυρίως παρατάσεις και αναστολή στην πληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες των τριών νομών στους οποίους έχουν ήδη κλείσει επιχειρήσεις: Ηλεία, Αχαία και Ζάκυνθος.
Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, θα καταστήσουν, ωστόσο, σαφές ότι αντίστοιχο πακέτο μέτρων θα ενεργοποιείται και για όλες τις περιοχές στις οποίες θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός.
Εκτός από την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (αρχικά θα αφορά στον ΦΠΑ και στις εργοδοτικές εισφορές που είναι και οι πρώτες υποχρεώσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι επαγγελματίες) αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη μνεία και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα κλείσουν προσωρινά λόγω κορωνοϊου.
Πάντως, τα βλέμματα στρέφονται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί το αν και πόσος δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Κρίσιμη θεωρείται τόσο η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όσο και του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν εν μέσω ανησυχιών για επιστροφή της ύφεσης στην Ευρώπη ειδικά για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Η αναβολή στην εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων θα είναι από τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να δοθεί –έμμεσα- μια ένεση ρευστότητας στην αγορά. Το ζητούμενο τώρα για την κυβέρνηση είναι να ορίσει ποιοι επαγγελματίες θα δικαιούνται πίστωσης χρόνου στην καταβολή των φόρων (και ειδικά του ΦΠΑ).
Στο τέλος Μαρτίου καταβάλλεται ο ΦΠΑ Φεβρουαρίου από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία ενώ τον Απρίλιο θα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ από όλες τις εταιρείες για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Πιο άμεση είναι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ενώ πιεστική είναι και η υποχρέωση καταβολής των δόσεων για τις φορολογικές ρυθμίσεις. Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα είναι ότι δεν θα χάνουν τις ρυθμίσεις όσοι δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις.
Ειδικά ο φετινός Μάρτιος έχει προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα:
1. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, έχουν την ευκαιρία όσοι έχασαν την προηγούμενη πάγια ρύθμιση, να ενταχθούν στην καινούργια. Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο της ΑΑΔΕ: οφειλέτης που είχε ρύθμιση σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2019 η οποία σήμερα έχει χαθεί, έχει την ευκαιρία να εντάξει το χρέος του στην ρύθμιση του νόμου 4174/2013. Αυτή όμως θα παραμείνει ενεργή μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 καθώς μετά καταργείται.
2. Μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να πληρωθεί η δόση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας είτε στην πάγια ρύθμιση. Μη καταβολή της δόσης μπορεί να επιφέρει είτε σημαντική οικονομική επιβάρυνση είτε και απώλεια της ρύθμισης. Ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού και την αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων, θα εξεταστεί το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί πρόσθετο χρονικό περιθώριο.
3. Μέχρι τις 13 Μαρτίου, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, μια απόφαση η οποία θα τους επηρεάσει για ολόκληρη τη χρονιά. Η προθεσμία είναι αυστηρή καθώς στις 16 Μαρτίου θα πρέπει να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για 1,44 εκατομμύρια ασφαλισμένους και μέχρι τις 20 Μαρτίου να πληρωθούν οι πρώτες εισφορές βάσει του νέου καθεστώτος. Ενδέχεται να δοθεί πρόσθετος χρόνος.
4. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους. Η παράταση έως το τέλος Ιουνίου αφορά μόνο σε όσους θα τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες μετά το τέλος Μαρτίου. Πλέον είναι πιθανό να εξεταστεί παράταση για όλους τους ιδιοκτήτες καθώς ανεξάρτητα από το αν η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, σε χιλιάδες περιπτώσεις απαιτείται συνεργασία του ιδιοκτήτη είτε με τον λογιστή είτε με τον μηχανικό προκειμένου να γίνει σωστά η αποτύπωση της επιφάνειας του ακινήτου τόσο στο Ε9 της εφορίας όσο και στην πλατφόρμα των δήμων.
5. Μέσα στον Μάρτιο, εκπνέει η προθεσμία και για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αφορά οφειλέτες που είχαν αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες με την πλατφόρμα μέσα στο 2019 (σ.σ δεν είχαν φανεί τα χρέη τους στο σύστημα με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ρύθμιση). Πιθανό το να δοθεί πρόσθετος χρόνος και στην συγκεκριμένη ομάδα.
thetoc.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου