Friday, 29 March, 2024

Περικοπές συντάξεων ζητά ο Τόμσεν

«Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5% του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».

«Οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο Π. Τόμσεν

Τη θέση αυτή περιλαμβάνει σε άρθρο του σε blog του ΔΝΤ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν. Με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς ο αξιωματούχος του Ταμείου ζητά μέτρα 8 με 9 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι το 2018. Ομως χθες το βράδυ το Ταμείο αμφισβήτησε αυτόν τον αριθμό.

Ο κ. Τόμσεν δικαιολογεί τους παραπάνω αριθμούς, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις κυβερνήσεις από την αρχή του Προγράμματος μέχρι σήμερα: «Βέβαια», σημειώνει, «οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη, οι κοινωνικές πιέσεις έχουν ήδη εξαναγκάσει τόσο τις προηγούμενες όσο και την τωρινή κυβέρνηση να κάνουν αναστροφές στην πορεία και, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί περισσότερο από την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της συγκριτικά με τα μέσα του 2014, πριν από την εξάλειψη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που αποδείχθηκε προσωρινό, από μια σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση».

Ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι η χρήση των συντάξεων ως μία «ευρύτερη κοινωνική λειτουργία», όπως τονίζει η κυβέρνηση, «δεν αποτελεί βιώσιμη λύση», και υποστηρίζει τη θέση του ΔΝΤ ότι «χρειάζεται ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο».

Ερωτά: «Θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερος από το 3,5% του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική;».

Δίνει την απάντηση ως εξής, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης προσφέρουν χαμηλότερες συντάξεις: «Αυτό εύλογα αποτελεί ένα επίμαχο θέμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, κατά ένα μέρος γιατί αρκετοί εταίροι είναι αναγκασμένοι να έχουν παρόμοια υψηλά πλεονάσματα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, και κατά ένα άλλο μέρος γιατί ορισμένες από τις χώρες που στην πραγματικότητα θα κληθούν να πληρώσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και πληρώνουν λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις στους δικούς τους λαούς».

Στόχος-κλειδί
Υποστηρίζει επίσης ότι δεν έχει δει ακόμη ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σημειώνει ακόμη ότι το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους τους «στην κατάρτιση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο τα νούμερα θα βγαίνουν». Υπάρχουν, αναφέρει, δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν, όμως «είναι σημαντικό να γίνουν για να μη χαθούν οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια», υπογραμμίζει, προδιαθέτοντας για πολλά ακόμα χρόνια λιτότητας.

ethnos.gr

Περικοπές συντάξεων ζητά ο Τόμσεν

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου