Thursday, 28 March, 2024

Πλαστικό χρήμα παντού

Η συγκέντρωση των αποδείξεων θα συνδέεται στο εξής άρρηκτα με τα ύψος του εισοδήματος των φορολογουμένων αλλά και με τον αριθμό των τέκνων

Έτσι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με τα εισοδήματά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου που τους αναλογεί. Για φέτος, προβλέπεται ότι θα «μετρούν» όλες οι αποδείξεις, τόσο αυτές που αφορούν σε πληρωμές με μετρητά, όσο και εκείνες που αφορούν πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τη συγκέντρωση αποδείξεων περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ηλεκτρονικές κάρτες και τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προσεχώς.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη οι συναλλαγές των επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα 50 ευρώ θα γίνονται στο εξής με πλαστικό χρήμα ενώ για τους καταναλωτές, το όριο αυτό ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Δαπάνες και αφορολόγητο

Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως από την έναρξη του 2017 το αφορολόγητο όριο ή η έκπτωση φόρου θα γίνεται μόνο μέσω δαπανών που πραγματοποιούνται με κάρτες ή με τραπεζική συναλλαγή.

Όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των αποδείξεων που θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου​

Επίσης, το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το αφορολόγητο θα πηγάζει από το ετήσιο εισόδημα του κάθε φορολογούμενου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Έθνος θα θεσπιστεί συγκεκριμένη κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανάλογα με το εισόδημα. Φέτος το όριο του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις αρχίζει από το 10% για εισόδημα που φθάνει μέχρι τα νέα αφορολόγητα όρια εισοδήματος όπως αυτά καθορίστηκαν, σε συνάρτηση με τον αριθμό των τέκνων. Έτσι για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου (σ.σ. 8.636 ευρώ, 8.863 ευρώ, 9.090 ευρώ και 9.545 ευρώ) θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.

Όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των αποδείξεων που θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Κίνητρα για τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκέντρωση αποδείξεων θα θεσπίζονται πρόσθετα κίνητρα με τη μορφή δώρων. Οι αποδείξεις θα καταχωρούνται στο Taxisnet και συχνά θα πραγματοποιούνται κληρώσεις στις οποίες ο πολίτης θα μπορεί να κερδίζει ακόμη και ακίνητα του Δημοσίου.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση αποδείξεων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές κινείται στους εξής άξονες:

  • Παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, με έναν απαρχαιωμένο και γραφειοκρατικό τρόπο.
  • Θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον Ιδιωτικό τομέα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.
  • Ο έλεγχος και η διασφάλιση των συναλλαγών, μέσα από διαδικασίες διασταυρώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

ζουγκλα

Πλαστικό χρήμα παντού

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου