Saturday, 20 April, 2024

Ποιοι έγιναν πιο… δισεκατομμυριούχοι, εν μέσω πανδημίας!

Ποσά που ζαλίζουν-πάνω από ένα τρισ. δολάρια-έβγαλαν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι

αυξάνοντας κατά ένα τρίτο τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με την έκθεση του Institute for Policy Studies (ΙPS) 650 δισεκατομμυριούχοι κέρδισαν 1,008 τρισ. δολάρια από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου και τώρα η συνολική τους περιουσία αγγίζει τα τέσσερα τρισ. ενώ οι 29 εξ’ αυτών διπλασίασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την περασμένη άνοιξη και στον σχετικό κατάλογο προστέθηκαν άλλοι 36.

Έκθεση UBS: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι διπλασίασαν τις περιουσίες τους 
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος πρόσθεσε το απίστευτο ποσό των 70,7 δισ. δολαρίων στην περιουσία του από τα μέσα Μαρτίου, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε ο Έλον Μασκ, που έβαλε στους λογαριασμούς του πάνω από 100 δισ. (από 24,6 δισ. στις 18 Μαρτίου έφθασε τα 126 δισ. στις 24 Νοεμβρίου). O 49χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 413% (!) που βοήθησε τον Μασκ -χάρη στην αλματώδη αύξηση της τιμής των μετοχών της Tesla-να ξεπεράσει στη δεύτερη θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg τον Μπιλ Γκέιτς.

Την ίδια ώρα η περιουσία του 36χρονου δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που έχει αναπτύξει τέσσερις χρυσούς κανόνες για την επιτυχία στη ζωή, αυξήθηκε κατά 47,8 δισ. δολάρια φθάνοντας στις 17 Νοεμβρίου τα 102,4 δισ.-μια αύξηση της τάξης του 87%.

Μεταξύ εκείνων που έβγαλαν τρελά λεφτά τους τελευταίους μήνες είναι κι ο πρόεδρος της Quicken Loans, Νταν Γκίλμπερτ, η περιουσία του οποίου εκτοξεύτηκε από τα 6,5 δισ. τον Μάρτιο σε 43,9 δισ. στις 24 Νοεμβρίου (αύξηση 575% ), λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης από τις διαδικτυακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την τηλε-ιατρική που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

650 δισεκατομμυριούχοι έχουν διπλάσια περιουσία από 160 εκατ. Αμερικανούς

Αλλά και η ανάγκη για τηλεργασία σε καιρούς υγειονομικής κρίσης αύξησε τις περιουσίες του αφεντικού της Zoom Ερικ Γιουάν, που δεν ήταν καν δισεκατομμυριούχος πέρυσι και τώρα έχει στους λογαριασμούς του πάνω από 17 δισ. δολάρια, αλλά και του μεγαλομέτοχου της Microsoft και της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης TEAMS, Στιβ Μπάλμερ που πρόσθεσε άλλα 21 δισ. δολάρια στα περιουσιακά του στοιχεία το τελευταίο επτάμηνο.
O μεγαλομέτοχος της Microsoft και αφεντικό των LA Clippers, Στιβ Μπάλμερ 
Σύμφωνα με την ανάλυση του IPS η περιουσία αθροιστικά των 650 δισεκατομμυριούχων είναι διπλάσια από εκείνη του φτωχότερου 50% των νοικοκυριών της χώρας, δηλαδή περίπου 160 εκατ. Αμερικανών, την ώρα που η πανδημία σαρώνει τη χώρα, η ανεργία καλπάζει στο 11%-διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο-και περίπου 11 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Μεγάλο ποσοστό Αμερικανών πασχίζουν να βρουν τα αναγκαία χρήματα για να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια ή το νοίκι τους και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (από 28 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου) της στατιστικής υπηρεσίας (US Census Bureau) το 9,28% των ενοικιαστών διατηρούν «μηδενικές» ή «ελάχιστες» ελπίδες να μπορέσουν να εξοφλήσουν το νοίκι τους τον ερχόμενο μήνα…

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου