Thursday, 28 March, 2024

Προκαταβολή φόρου: Τον Ιούλιο η απόφαση για τις μειώσεις

Τον Ιούλιο πρόκειται να αποφασίσει η κυβέρνηση πόσο θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου καθώς και ποιες επιχειρήσεις

θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα στις επιχειρήσεις και το ύψος των κερδών η ζημιών που θα δηλώσουν.
Την ίδια στιγμή πρόκειται να ελεγχθούν και τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στο διάστημα Μαρτίου Ιουνίου.
Σχετικά με τη προκαταβολή φόρου ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε χθες στο MEGA ότι θα μειωθεί, τονίζοντας ωστόσο, πως το είδος της μείωσης θα αποφασιστεί «όταν δούμε τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων».
Έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, μια και «εκεί πρέπει η προκαταβολή να μειωθεί σημαντικά».
Το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών σχεδόν το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση τζίρου άνω του 20% συγκριτικά με τα αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και ενδεχομένως να διευρυνθεί μέχρι το τέλος του 2020.
Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογούμενους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020, το οποίο σημαδεύεται από βαθιά ύφεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% ή 50%. Δηλαδή από το 100% σήμερα η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%. Στην περίπτωση που συρρικνωθεί η προκαταβολή φόρου κατά 50% το Δημόσιο θα χάσει περίπου από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, ενώ εάν περιορισθεί στο 30% οι απώλειες θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
*Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο.
*Από το 100% σήμερα σχεδιάζεται να περιορισθεί στο 70% ή στο 50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου θα κρίνει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου