Friday, 19 April, 2024

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2018: Μείωση κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Καταργείται η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες

Νέα μέτρα και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Το προσχέδιο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για το 2018, ενώ ενσωματώνει το πακέτο των 12 φόρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 530 εκατ. ευρώ.

Μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, υπάρχει κονδύλι συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ για κοινωνική πρόνοια. Το «πακέτο» παροχών που σχεδιάζει να προσφέρει το Μαξίμου, έχει ως κύριο αποδέκτη τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι, ενώ επί τάπητος έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δικαιούχων κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων, που βάση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, θα τροποποιηθούν επί τα χείρω.

Ακόμη 127 εκατ. ευρώ προκύπτουν από τον «λογαριασμό» του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Οι προθέσεις της κυβέρνησης θα περάσουν από το φίλτρο των Θεσμών, κατά τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα, όταν και θα αποσαφηνιστεί πλήρως το ακριβές ποσό που θα διατεθεί, καθώς και οι αποδέκτες του.

Ωστόσο, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατέδειξε μια υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 1,860 δισ. ευρώ, με την «τρύπα» να καλύπτεται εν μέρει από την υπό εκτέλεση των δημοσίων δαπανών. Βάσει του προσχεδίου, πάντα, οι δαπάνες θα κυμανθούν κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το στόχο. Θα προβλέπεται, επίσης, μείωση της ανεργίας το 2018, στο 19%, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7%.

Μεταξύ άλλων το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει:

– Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4%

– Μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2%

– Αύξηση του συνόλου των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων (ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) κατά 12,6%

– Αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,7%

– Αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,4%

Τα μέτρα:

Καταργείται η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.

Καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% που ισχύει στη μηνιαία παρακράτηση μισθών – συντάξεων.

Μείωση κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Φόρος διαμονής 0,5 έως 4 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια – ξενοδοχεία.

Επίσης, προβλέπεται η επιβολή του φόρου υπεραξίας πωλήσεις ακινήτων, η κατάργηση επιδομάτων, η εξίσωση αντικειμενικών δαπανών και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου στις βουλευτικές αποζημιώσεις.

«Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου