Thursday, 28 March, 2024

Πως θα πάρετε ολόκληρο & όχι μισό το επίδομα θέρμανσης

Ανοίγει πιθανότατα από αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων είσπραξης του «κουτσουρεμένου» επιδόματος για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Για πρώτη φορά φέτος, θα ισχύσει ένα ιδιότυπο σύστημα: «όποιος πρόλαβε, το …επίδομα είδε». Η ρήτρα αναλογικής καταβολής που ενσωματώθηκε στην απόφαση προκειμένου να μην ξεφύγει η δημοσιονομική δαπάνη πάνω από τα επιτρεπτά όρια των 105 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι αν οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που θα αγοραστούν από δικαιούχους ξεπεράσουν τα 420 εκατομμύρια λίτρα, τότε το επίδομα θέρμανσης –το οποίο ήδη είναι μειωμένο ακόμη κατά 52% σε σχέση με πέρυσι- θα ψαλιδιστεί ακόμη περισσότερο. Προσοχή όμως: για φέτος, έχουν προγραμματιστεί δύο πληρωμές. Όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση:

· Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 2 Φεβρουαρίου 2016.

· Για αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου 2016 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2016.

Τι προκύπτει επομένως; Όσοι αγοράσουν πετρέλαιο μέσα στο επόμενο 10ήμερο εν μέσω των εορτών, κατά πάσα πιθανότητα θα εισπράξουν ολόκληρο το επίδομα καθώς μέχρι το τέλος του έτους δεν θα έχουν εξαντληθεί τα 105 εκατ. ευρώ. Για όσους όμως κάνουν αίτηση από το νέο έτος, θα μπουν στον μεγάλο «κουβά» των διεκδικητών και οι πιθανότητες να εισπράξουν τον Ιούνιο αναλογία του ψαλιδισμένου επιδόματος θα είναι πολύ μεγάλες.

Για να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων, το υπουργείο Οικονομικών κατέβασε το εισοδηματικό κριτήριο στα 12.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Προσοχή όμως: με βάση τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις, οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ εμφάνισαν 3,7 εκατ. νοικοκυριά σε σύνολο έξι εκατομμυρίων νοικοκυριών δηλαδή περίπου τα έξι στα δέκα. Από αυτά τα 3,7 εκατ. νοικοκυριά, τα περισσότερα πληρούν και το περιουσιακό κριτήριο καθώς η Ελλάδα είναι χώρα μικροιδιοκτητών. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί έχει να κάνει με τον αριθμό των νοικοκυριών που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Δεδομένου ότι το ποσό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει τα 105 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη ότι για κάθε λίτρο η επιδότηση είναι φέτος 25 λεπτά του ευρώ, προκύπτει ότι το υπουργείο έχει λεφτά για να επιδοτήσει περίπου 420 εκατ. λίτρα. Κάθε χρόνο, καταναλώνονται περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια λίτρα.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το επίδομα φτάνει:

1. Στα 500 ευρώ για τον εργένη και στα 625 ευρώ για τον παντρεμένο που κατοικούν στην α’ ζώνη

2.Στα 300 ευρώ για τον εργένη και στα 375 για τον παντρεμένο που κατοικούν στη β’ ζώνη

3. Στα 160 ευρώ γα τον εργένη και στα 200 ευρώ για τον παντρεμένο που κατοικούν στους νομούς της Γ’ ζώνης και

4.Στα 100 ευρώ για τον εργένη και στα 125 ευρώ για τον παντρεμένο που κατοικούν στους νομούς της Δ’ ζώνης

thetoc.gr

Πως θα παρετε ολοκληρο & οχι μισο το επιδομα θερμανσης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου