Saturday, 20 April, 2024

«Πόρτα» των δανειστών… για συντάξεις άνω των 750 ευρώ

Οι δανειστές διεμήνυσαν στον Γιώργο Κατρούγκαλο ότι το ταβάνι για τις ελληνικές συντάξεις είναι τα 750 ευρώ, καθώς μέχρι εκεί μπορεί να «σηκώσει» το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» , οι δανειστές τόνισαν στον υπουργό Εργασίας, πως «δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από τα 700-750 ευρώ. Μέχρι εκεί αντέχει το ασφαλιστικό σας σύστημα. Βρείτε τρόπους για να το κάνετε βιώσιμο». Ουσιαστικά, έθεσαν το περίγραμμα των μέτρων που θα εισηγηθούν στο επόμενο διάστημα απορρίπτοντας τα περισσότερα μέτρα που περιλαμβάνει το λεγόμενο «ασφαλιστικό νομοσχέδιο». Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τις αποκρύπτουν από την κοινή γνώμη, είναι στην πραγματικότητα το κύριο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά η αξιολόγηση και όλα όσα συνδέονται με αυτή (εκταμίευση δόσεων, εκκίνηση συζήτησης για τους τρόπους ρύθμισης του χρέους, αποκατάσταση ρευστότητας στην οικονομία, προσδοκίες ανάπτυξης) θα αποτελούν ευσεβείς πόθους. Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό απόσυρση. Οι δανειστές το έχουν απορρίψει από την περασμένη Τετάρτη αφού, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, οι δανειστές είπαν όχι στο ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στην αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση.
«Αν δεν κόψετε συντάξεις, τότε βρείτε ισοδύναμα μέτρα που να αποδίδουν το 1,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016» φέρονται να είπαν οι δανειστές. Τα ισοδύναμα μέτρα βέβαια που προτείνουν οι δανειστές δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις εισφορών, γιατί και αυτό το μέτρο έχει καεί με τις ενστάσεις που προέβαλαν, λέγοντας ότι επιβαρύνεται το κόστος εργασίας και αναζωπυρώνονται οι εστίες της εισφοροδιαφυγής ενώ δεν εξασφαλίζεται η αύξηση των εσόδων.

«Πόρτα» των δανειστών… για συντάξεις άνω των 750 ευρώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου