Thursday, 25 April, 2024

Ράλι στην Ευρώπη, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για Brexit

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς η υποχώρηση των φόβων για ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία, τη βρετανική λίρα και τις τιμές του πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει ισχυρά κέρδη της τάξης του 2,8%. Άνοδο 2,10% εμφανίζει και ο βρετανικός FTSE, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 2,83%, στη Γαλλία ο CAC κερδίζει 2,75% ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται ανοδικά κατά 2,86%.

Οι διεθνείς αγορές αντιδρούν θετικά σε σειρά δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και δείχνουν ότι το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. κερδίζει έδαφος έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης.

Η μεταστροφή της κοινής γνώμης φαίνεται να συντελέστηκε μετά τη δολοφονία της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Jo Cox, που οδήγησε στην αναστολή των εκδηλώσεων και των δύο εκστρατειών. Ωστόσο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ισχυρίζονται ότι το τραγικό περιστατικό είχε μικρό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ψηφοφόρων και πως το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής εξ αρχής αναμενόταν ότι θα κερδίσει υποστήριξη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα.

Καθώς υποχωρούν οι φόβοι για ενδεχόμενο Brexit, η βρετανική λίρα ενισχύεται έναντι του δολαρίου σκαρφαλώνοντας στα 1,4568 δολ. έναντι 1,40 δολ. περίπου την Παρασκευή. Τα κέρδη του διευρύνει και το πετρέλαιο, κυρίως λόγω του πιο αδύναμου δολαρίου αλλά και λόγω των μειωμένων ανησυχιών για το μέλλον της Βρετανίας εντός Ε.Ε.

Άνοδος και στην Ασία

Για τους ίδιους λόγους, κέρδη εμφάνισαν σήμερα και οι περισσότερες ασιατικές αγορές.

Ειδικότερα, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,1%, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 κατέγραψε κέρδη 1,1% και ο δείκτης Hang Seng έκλεισε 0,7% υψηλότερα. Ο Kospi της Νότιας Κορέας κινήθηκε ανοδικά κατά 1,1% ενώ απώλειες 0,6% κατέγραψε ο Shanghai Composite Index.

capital.gr

Ράλι στην Ευρώπη, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για Brexit

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου