Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ρεύμα: Νέο «ηλεκτροσόκ» με άλμα τιμής 117,8%. Πετάει ξανά πάνω από τα 100€/MWh

Νέο άλμα της τάξης του 117,8% κάνει αύριο η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, μετά την βουτιά των τελευταίων 24ωρων.

Έτσι σπάει το καθοδικό σερί που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δευτέρα, όταν η τιμή ήταν στα 204€/MWh και κατρακύλησε 71% μέσα σε μόλις τέσσερα 24ωρα για να πέσει χθες στα 58,44€/MWh! Η κούρσα καθόδου τερματίζεται αύριο, με την τιμή της επόμενης ημέρας να διαμορφώνεται στην χονδρική στα 127,28€, σπάζοντας ξανά το φράγμα των 100€ και διαψεύδοντας – προσώρας τουλάχιστον – τις ελπίδες για γενικευμένη αποκλιμάκωση τιμών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν – παρά την αλματώδη αύξηση της τιμής – στην κορυφή του ενεργειακού μείγματος και αύριο με 46,91% ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές με 18,20% και το φυσικό αέριο με 12,24%. Το φυσικό αέριο αυξάνει την συμμετοχή του στο μείγμα και αυξάνει και την τιμή χονδρικής. Χθες για παράδειγμα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου η συνεισφορά του φυσικού αερίου στο μείγμα ήταν μόλις 6,69% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 58,44€/MWh. Προχθές, Τρίτη, η συνεισφορά του φυσικού αερίου ήταν 10,89% και η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 86,77€/MWh.

Αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη

Αυξήσεις, όμως, στην χονδρική του ρεύματος δηλαδή στην Τιμή της Επόμενης Ημέρας (DAM price) καταγράφουν για αύριο οι περισσότερες ευρωπαικές χώρες. Μάλιστα η Ελλάδα βγαίνει τρίτη στην ποσοστιαία αύξηση της τιμής, πίσω από την Ισπανία (164%) και την Πορτογαλία (164%).

Προφανώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, πέφτει η ένταση του ανέμου και η αποδοτικότητα των αιολικών με αποτέλεσμα να μπαίνουν περισσότερο στο σύστημα οι ακριβές θερμικές μονάδες.

Ο χάρτης των τιμών στην αγορά της Επόμενης Ημέρας (DAM price) για την 20η Ιανουαρίου σε όλη την Ευρώπη

Χρυσό μετάλλιο ακρίβειας

Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ακρίβεια χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη σε επίπεδο μέσης τιμής μήνα για τον Ιανουάριο, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στην Ελλάδα για τον Ιανουάριο στα 199€/MWh, όταν η Ιταλία που είναι στην δεύτερη θέση έχει μέση τιμή Ιανουαρίου 172,81€/MWh, η Τουρκία που είναι τρίτη έχει μέση τιμή Ιανουαρίου 171,63€/MWh και η Μάλτα που είναι 4η έχει τιμή 162€/MWh.

Χονδρική τιμή ρεύματος (DAM price)

ΠΗΓΗ: ΡΑΕ

Βουτιά στη λιανική

Η αποκλιμάκωση πάντως της τιμής της χονδρικής – τον Δεκέμβριο έκλεισε στα 284,6€/MWh – όπως επίσης η βουτιά του φυσικού αερίου σε προπολεμικά επίπεδα θα έχει αποτύπωση και στις τιμές της λιανικής του ρεύματος που θα ανακοινώσουν αύριο οι πάροχοι ενέργειας για τον Φεβρουάριο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για σημαντική πτώση των αρχικών τιμών ρεύματος Φεβρουαρίου. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αύριο τα μεσάνυχτα και μετά να ακούσουμε τις επιδοτήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο ώστε να προκύψει η τελική τιμή για τον καταναλωτή.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η λιανική (αρχική τιμή) θα πέσει κοντά στο μισό της τιμής του Ιανουαρίου, κοντά στα 0,20 – 0,25€/MWh από 0,48€/MWh. Μένει να φανεί αν οι κρατικές επιδοτήσεις θα κουμπώσουν έτσι ώστε η τελική τιμή να πέσει και πάλι στο επίπεδο των 0,15 – 0,16€/MWh ή εάν θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση προς τα κάτω στην τελική λιανική τιμή, ώστε το ρεύμα να φτάσει σε προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.               

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου