Tuesday, 19 March, 2024

Σε δύο εβδομάδες η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών ποσών

των κύριων συντάξεων στους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τον Οκτώβριο θα δοθούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό τα 892 εκατ. ευρώ αφορούν στα αναδρομικά που θα δοθούν στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για τις κύριες συντάξεις τους και τα 496 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων καθώς με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
Ταυτόχρονα από τον Δεκέμβριο καθιερώνεται η νέα αυξημένη κύρια σύνταξη για όσους έχουν 30 και άνω χρόνια εργασιακού βίου.
Ωστόσο, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατήγγειλε χθες πως η κυβέρνηση επιστρέφει μόνο 1,4 δισ. ευρώ από τα 88 δισ. ευρώ που έχασαν οι συνταξιούχοι από τις μνημονιακές περικοπές.
Πρόταση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι, που δεν θα λάβουν τίποτα από τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, να κάνουν αγωγές.
Κατά το ΕΝΔΙΣΥ είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές.
Όπως επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ, όσοι δεν λαμβάνουν τίποτα από τα αναδρομικά, είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι.
Άρα πρόκειται για όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και όλους εκείνους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και για τους κληρονόμους που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος.
Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι τέλους του έτους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου