Tuesday, 23 April, 2024

Σταϊκούρας: Γενναία μείωση προκαταβολής φόρου μέσα στον Ιούλιο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην οικονομία

από την κρίση του κορωνοϊού επανέλαβε μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα και πως η κυβέρνηση οριοθετεί το πρόβλημα.
Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και τη «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε, μείωση της προκαταβολής φόρου που θα ανακοινωθεί μέσα στο μήνα.
«Υπάρχει και η γενναία προκαταβολή φόρου που θα υλοποιήσουμε μέσα στον Ιούλιο και θα είναι γενναία. Πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να μην υφίσταται προκαταβολή φόρου» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Αναφερόμενος στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο ίδιος τόνισε πως εάν υλοποιηθεί αυτό θα γίνει τον Αύγουστο, καθώς «θα εξαρτηθεί και από τα πόσα χρήματα θα εκταμιευτούν».
«Υπάρχει και η προκαταβολή φόρου που θα υλοποιήσουμε μέσα στον Ιούλιο και θα είναι γενναία. Πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να μην υφίσταται προκαταβολή φόρου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
«Ολοκληρώνεται η δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, με δυνητικούς δικαιούχους 100.000. Είναι λιγότεροι απ’ ό,τι περιμέναμε, καθώς η δική μας εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσαν να μπουν μέχρι 300.000 επιχειρήσεις».
Πρόσθεσε δε, πως η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η άσκηση για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή θα γίνει «λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή στοιχεία για τον τουρισμό για Ιούνιο και Ιούλιο».
«Επτά χιλιάδες ξενοδοχεία είναι μεταξύ των δικαιούχων της 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής» είπε ο κ. Σταϊκούρας, και ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας απάντησε:
«Η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα υπάρχει κατάρρευση και γι’ αυτό ερχόμαστε να πάρουμε αυτά τα μέτρα που είναι πρωτόγνωρα σε ένταση και ταχύτητα. Κάποιες επιπτώσεις λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του τουρισμού θα γίνουν ορατές από τον Σεπτέμβριο και μετά. Θα εκδηλωθούν δυσκολίες αλλά υπάρχει ρευστότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν βρεθεί εμβόλιο ή κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τον χειμώνα του 2020, θα καλυφθεί το σύνολο των απωλειών το 2021 αλλιώς θα μας πάρει λίγο περισσότερο.
Ο ίδιος κάλεσε επίσης το τραπεζικό σύστημα να «συμβαδίσει με την κυβέρνηση, ώστε οι επιπλέον πόροι να εκταμιευθούν μέσα στον Ιούλιο».
Επεσήμανε ωστόσο πως «τράπεζες και πολιτικοί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κουλτούρα των πληρωμών». «Εάν δημιουργήσουμε μια νέα γενιά “κόκκινων δανείων”, θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την πορεία του τουρισμού, ο κ. Σταϊκούρας είπε:
«Περιμένουμε μεγάλη συρρίκνωση, προσδοκούμε ότι αυτή θα περιοριστεί. Η αίσθηση που έχω είναι ότι ό,τι μπορεί να προσεγγιστεί με αυτοκίνητο δεν θα έχει το πρόβλημα που θα έχουν τα νησιά».
Σημείωσε δε, πως η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει έγκαιρα υπόψη και να λάβει μέτρα για όσους πλήττονται περισσότεροι μέσα στο καλοκαίρι.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου