Saturday, 20 April, 2024

Στα σκαριά νέα παράταση πώλησης κόκκινων δανείων μέχρι 15 Απριλίου

Νέα παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση στο καθεστώς αναστολής πώλησης κόκκινων δανείων που αφορούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά,  επιχειρηματικά προς μικρομεσαίες εταιρείες και χορηγήσεις με την εγγύηση του δημοσίου. Την ίδια στιγμή που η νέα παράταση βρίσκεται στα σκαριά, επανέρχονται πληροφορίες για ριζικές αλλαγές στο νόμο Δένδια ώστε πλέον να επιτρέπεται εκτός από το κούρεμα δανείων και η διαγραφή οφειλών επί του κεφαλαίου (όχι μόνο προσαυξήσεων) προς το Δημόσιο, ενώ παράλληλα κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδας και κουαρτέτο διαπραγματεύονται επίσης την δυνατότητα να επιτραπεί στις εταιρείες Μεταβίβασης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που αγοράζουν δάνεια, να αναθέτουν της διαχείρισή τους σε τρίτους και συγκεκριμένα στις αδειοδοτημένες Εταιρείες Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Απαιτήσεων.

Παράταση
Η παράταση στην πώληση συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων θα είναι η δεύτερη κατά σειρά μετά από εκείνη του Φεβρουαρίου και αναμένεται να δοθεί με την ψήφιση νέας τροπολογίας η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες εφόσον διασφαλιστεί και πάλι η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Έρχεται δε ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης που καταγράφεται στην έναρξη των συζητήσεων για την αξιολόγηση του μνημονίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο που θα διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις της πώλησης των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων από τις τράπεζες σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου οπότε εκπνέει η προηγούμενη παράταση στην εφαρμογή του νόμου 3454/2015.

Με τον συγκεκριμένο νόμο επιτράπηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων καθώς και η ανάληψη διαχείρισής τους από εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Εξαιρέθηκαν αρχικά μέχρι 15 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία μέχρι 15 Μαρτίου τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα μικρά επιχειρηματικά, ενώ ο νόμος έχει ισχύ σήμερα μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων (τζίρος άνω των 50 εκατ. ευρώ και περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι) καθώς και τα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να εξαιρεθούν της δυνατότητας πώλησης κόκκινων δανείων τα στεγαστικά που συνδέονται με την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αλλαγές Νόμου Δένδια
Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται εκτός απροόπτου να δοθεί στη δημοσιότητα και η Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών Μεταβίβασης Απαιτήσεων και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων. Ενόψει της απελευθέρωσης που προωθείται, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, άναψαν το πράσινο φως την περασμένη Παρασκευή για συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις αναγκαίες αλλαγές στο νόμο Δένδια για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον νόμο 3454/2015 που θα καθορίζει το πλαίσιο για την πώληση κόκκινων δανείων, με στόχο να γίνουν περισσότερο λειτουργικοί και αποδοτικοί για τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό υπό συζήτηση είναι πλέον η πρόταση να δοθεί η δυνατότητα ώστε οι εταιρείες μεταβίβασης δανείων που θα συσταθούν από funds με σκοπό την εξαγορά προβληματικών χαρτοφυλακίων δανείων, να μπορούν να αναθέτουν σε τρίτους τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αγοράζουν από τις τράπεζες, κάτι που από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπεται.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες ασκούν πιέσεις ώστε ο νόμος Δένδια (4307/2014) να τροποποιηθεί σε βασικά του σημεία ώστε να γίνει πιο ελκυστικός για τις επιχειρήσεις και τους πιστωτές. Η ισχύς του νόμου εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2016 και στόχος της κυβέρνησης είναι να τον επεκτείνει για τουλάχιστον μια τριετία καθώς μέχρι σήμερα μόλις 100 επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση έναντι των 160.000-180.000 εταιρειών που η προηγούμενη κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα υπάγονταν στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.

Ο νόμος Δένδια προέβλεπε ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά την οικονομική χρήση του 2013 είχαν τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και οφειλές έως 500.000 ευρώ ανά τράπεζες που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν από την 30ή Ιουνίου 2014, μπορούν να προβούν σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να διαγράψουν μέρος από το δάνειο και στο δημόσιο να διαγράψει τόκους και προσαυξήσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μετά από ρύθμιση.

Οι τράπεζες ασκούν πιέσεις ώστε με τις τροποποιήσεις να επιτραπεί πλέον και στο δημόσιο να διαγράφει μέρος του κεφαλαίου των χρεών κατ΄ αναλογία με τη διαγραφή δανείων από τις τράπεζες, και όχι μόνο τόκους και προσαυξήσεις. Για γίνει τέτοια τροποποίηση θα πρέπει να συναινέσουν και οι δανειστές οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διαφωνήσει έντονα επικαλούμενοι το δημοσιονομικό κόστος, με αποτέλεσμα να μην περάσει η σχετική ρύθμιση παρότι αρχικά συμπεριλαμβάνονταν στις προτάσεις της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Οι τράπεζες έχουν θέσει θέμα αλλαγής και του πλαισίου φορολόγησης τους εφόσον προχωρούν σε διαγραφές δανείων (σ.σ στο νόμο Δένδια παρέχεται ως φορολογικό όφελος η έκπτωση της ζημιάς από τα ακαθάριστα έσοδα για 15 χρόνια), ενώ μια ακόμη τροποποίηση που είναι υπό συζήτηση είναι να μπορούν οι τράπεζες εφόσον έχουν τουλάχιστον το 40% των  απαιτήσεων, να παίρνουν τα δικαιώματα ψήφου των εταιρειών που οδεύουν προς ειδική εκκαθάριση.

Υπό συζήτηση είναι συνολικά το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης και σε ότι αφορά στις Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων καθώς υπάρχουν ανοιχτά θέματα όπως το τι θα γίνει με την καταβολή φόρου μεταβίβασης, ενώ η κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη έχει αναφέρει ότι στόχος της είναι τα ταμεία, που αποκτούν τον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπόκεινται στην ίδια φορολογική μεταχείριση με τις ελληνικές τράπεζες.

capital.gr

Στα σκαριά νέα παράταση πώλησης κόκκινων δανείων μέχρι 15 Απριλίου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου