Friday, 19 April, 2024

Στα χέρια των τραπεζών η τύχη της ΜΕΒΓΑΛ

Σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο το business plan των Μαίρης Χατζάκου ndash;

ΔΕΛΤΑ για τη ΜΕΒΓΑΛ είναι βιώσιμο, εκφράζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, στα χέρια των οποίων βρίσκεται η τύχη της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η εκ των βασικών μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας Μαίρη Χατζάκου με τη συνδρομή της ΔΕΛΤΑ (σ.σ. στον έλεγχο των οποίων περνά η πλειοψηφία των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ μετά την τελευταία γενική συνέλευση η οποία σήμανε την αποχώρηση της οικογένειας του Πέτρου Παπαδάκη από την εταιρεία) έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τις τράπεζες προκειμένου να λάβει το πολυπόθητο ‘πράσινο φως ‘ στο σχέδιό της.

Επαφές οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στον ορίζοντα κάτι χειροπιαστό, δηλαδή για το αν και κατά πόσο οι τράπεζες, οι οποίες έχουν εγκρίνει το business plan που είχε καταθέσει η Bain Capital, θα συναινέσουν στο σχέδιο των Χατζάκου – ΔΕΛΤΑ, όπως αναφέρουν άλλες πηγές. Για τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών στο μέλλον της ΜΕΒΓΑΛ είχε αναφερθεί το Capital.gr σε πρόσφατο σχετικό του άρθρο.

Αυτό όμως φαίνεται να μην είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει αναδειχθεί μετά τις τελευταίες μετοχικές εξελίξεις στην εταιρεία. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς με γνώση της εταιρείας, η απόφαση των μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ύψους 10 εκατ. ευρώ είναι στην πραγματικότητα μια ενδοοικογενειακή υπόθεση, που πρακτικά δεν θα έχει καμία θετική επίπτωση στο κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως από το ποσό αυτό, μόλις 1,7-2 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθεί στην επιχείρηση καθώς τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για πληρωμές μετόχων και αποπληρωμές μέρους των οφειλών που έχει η επιχείρηση προς τρίτους.

Σήμερα η εταιρεία φέρεται να έχει κόκκινα δάνεια ύψους 40 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο ισολογισμός για το 2015 δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη), οι οφειλές της προς τους εργαζόμενους να προσεγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ οφειλές υπάρχουν και προς τους συνεργαζόμενους γαλακτοπαραγωγούς αλλά και προς την Bain Capital ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για δάνειο που έδωσε η τελευταία.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το κομμάτι των εργαζόμενων υπάρχει προβληματισμός από την πλευρά τους, αν και κατά πόσο το business plan περιλαμβάνει περικοπές μισθών ή ακόμη και θέσεων απασχόλησης.

Πάντως το πιο κρίσιμο απ rsquo; όλα, είναι αν υπάρχει χρόνος και πόσος. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο χρόνος είναι περιορισμένος, και η όποια λύση πρέπει δοθεί άμεσα, να περιλαμβάνει ένεση ρευστότητας προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να διαχειριστεί τα ανοίγματά της. Σύμφωνα με τους ίδιους η μακρά περίοδος αστάθειας και αβεβαιότητας στη ΜΕΒΓΑΛ, με τις πωλήσεις να έχουν υποχωρήσει κατά 50% την περίοδο 2008-2015 έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους ενώ κάποιοι εξ αυτών κάνουν λόγο ακόμη και για αργό θάνατο της ελληνικής επιχείρησης, η οποία όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι θα μπορούσε να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις το επόμενο εξαγωγικό case study ενισχύοντας το αποτύπωμά της στην εθνική οικονομία και δη στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της ΜΕΒΓΑΛ, οι μέτοχοι της τελευταίας και συγκεκριμένα άνω του 72% αυτών, ήτοι η οικογένεια Χατζάκου, η ΔΕΛΤΑ και η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου ενέκριναν την πρόταση της πλευράς Χατζάκου ndash; ΔΕΛΤΑ για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας κατά 10 εκατ. ευρώ (σ.σ. η οικογένεια Συμεωνίδη απείχε). Αντιθέτως καταψηφίστηκε από τις οικογένειες Χατζάκου και Συμεωνίδη αλλά και από τη ΔΕΛΤΑ η πρόταση για αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας με τη συμμετοχή των funds Sankaty και Bartons (σ.σ. υπέρ ψήφισε η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου), πρόταση για την οποία απαιτούνταν η συναίνεση του 100% των μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ

Η πρόταση της Bain Capital, σύμφωνα με πληροφορίες περιελάμβανε άμεση εισροή κεφαλαίων ύψους 20 εκατ. ευρώ στη ΜΕΒΓΑΛ, ανάληψη της διαχείρισης της εταιρείας και εξυγίανση – ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας. Ειδικότερα τα 15 εκατ. ευρώ από τα 20 εκατ. ευρώ θα διοχετεύονταν στην επιχείρηση για κεφαλαιακές δαπάνες (κεφάλαιο κίνησης και οφειλές προς εργαζόμενους). Η συγκεκριμένη πρόταση, έχει εγκριθεί από τις τράπεζες σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ενώ περιελάμβανε διατήρηση των θέσεων εργασίας, της παραγωγής στη Θεσσαλονίκη και ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας και των προϊόντων της εντός αλλά και εκτός συνόρων.

www.capital.gr
Στα χέρια των τραπεζών η τύχη της ΜΕΒΓΑΛ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου