Wednesday, 24 April, 2024

Στα 700 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Μέτρα κατά της ακριβείας

Σε γενναία δεύτερη επιπρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά το Πάσχα.

Όπως εκτιμάται συγκεκριμένα με την νέα αύξηση αυτή, ο κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ισχυρή ανάπτυξη και τους πληθωρισμούς στο 5%,  θα προσεγγίσει ή και θα υπερβεί τα 700 ευρώ.

Η κυβέρνηση, ακόμη κι από πολιτικής σκοπιάς, εκτιμάται πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι χαμηλότερο από έναν κατώτατο μισθό της τάξης των 700 ευρώ. Οι ανακοινώσεις και έναρξη του σχετικού διαλόγου, αναμένονται σταδιακά περί το τέλος Ιανουαρίου και 1η Μαΐου θα επιβληθεί ο νέος κατώτατος μισθός. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα μέτρο- «ανάσα» για τους εργαζόμενους χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως αρκεί για την περεταίρω τόνωση της οικονομίας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχονται και μέτρα για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, 63 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και αποτελούν χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και προς ώρας έχουν «μπει στον πάγο» και αφορούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αναμένεται να διαγραφούν  προκειμένου να «πάρουν ανάσα» οι επιχειρήσεις. Παράλληλα τέλη Ιανουαρίου, στη νέα δέσμη μέτρων για τον Φεβρουάριο, υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, σχεδιάζεται ένα νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις. Τέλος, αναμένονται ανακοινώσεις, ακόμη και αύριο, τόσο για την διερεύνηση των ΚΑΔ για την πανδημία όσο και για «πάγωμα» στα χρέη της πανδημίας με το πρώτο μέτρο να αφορά στη μετάθεση της ημερομηνίας καταβολής της δόσης Ιανουαρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ»

Κριτική στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Πανικόβλητος ο κ. Μητσοτάκης από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και τον εμπαιγμό της αύξησης, μόλις πριν 13 μέρες, κατά 2% του κατώτατου μισθού, έσπευσε να κάνει υποσχέσεις και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς να είναι σε θέση ακόμη και να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης. Εξαγγέλλει πρόχειρα και βιαστικά μήπως και περιορίσει την ραγδαία φθορά του. Αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας».

Ακολούθως, η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει ότι σήμερα «είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή είναι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ!». Κλείνοντας υποστηρίζει: «Ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης τη νοημοσύνη των εργαζομένων που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών και γνωρίζουν ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου