Thursday, 28 March, 2024

Συνάντηση ΕΣΕΕ-Τσίπρα. Προτάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας

Πλήρη εικόνα για τη σημερινή κατάσταση στην αγορά και για τις εντεινόμενες ανησυχίες του εμπορικού κόσμου ενόψει του δύσκολου χειμώνα που προμηνύουν η ενεργειακή κρίση

και οι πληθωριστικές πιέσεις, έδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντησή, διάρκειας μίας ώρας, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ μέρους της ΕΣΕΕ συμμετείχαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος Σταύρος Καφούνης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Θοδωρής Καπράλος και η Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ Βάλια Αρανίτου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Υπεύθυνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Νίκος Σκορίνης.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε τους εύλογους προβληματισμούς των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για την αύξηση του λειτουργικού κόστους και για τους πιθανούς κραδασμούς στη βιωσιμότητά τους από την αναμενόμενη περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης χιλιάδων νοικοκυριών. Σημείωσε δε ότι οι αλληλοτροφοδοτούμενες κρίσεις ναρκοθετούν την προσπάθεια των εμπορικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν στο ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους, στόχος ιδιαίτερα σημαντικός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εξήγησαν πως οι αυξημένες τουριστικές ροές δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις συνεχείς απώλειες εσόδων των εμπόρων από την αρχή του έτους, ιδιαίτερα δε των ευάλωτων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συνοικίες πόλεων και σε μη τουριστικούς προορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρανίκας παρουσίασε τις βασικές προτάσεις της Συνομοσπονδίας, όπως παρατίθενται στο Υπόμνημα με τις θέσεις της ΕΣΕΕ με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

  • Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Θέσπιση ειδικού προγράμματος επιχορηγήσεων & χαμηλότοκων δανείων
  • Παροχή κινήτρων ψηφιακού & πράσινου μετασχηματισμού
  • Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού
Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου