Tuesday, 16 April, 2024

Συντάξεις: «Βροχή» οι προσφυγές στο ΣτΕ για τη συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών

Δίχως τέλος οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών

στην απονομή συνταξιοδοτικών παροχών (συντάξεων) που προβλέπει η από 2.7.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας.
Προσφυγή κατατέθηκε από την ΑΔΕΔΥ και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ενώ ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις ακύρωσης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.
Τι ζητούν από το ΣτΕ για τις συντάξεις
Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η υπ΄ αρθμ. 45891/2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας για «τον καθορισμό των προϋποθέσεων, κανόνων, διαδικασίας και λοιπών θεμάτων για την πιστοποίηση επαγγελματιών για την εφαρμογή του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021».
Ήδη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης, τόσο την αίτηση της ΑΔΕΔΥ, όσο και των άλλων Ομοσπονδιών που έχουν κατατεθεί, της εισήγαγε ήδη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όπως αναφέρουν οι προσφεύγουσες Ομοσπονδίες, επιχειρείται για πρώτη φορά, η απονομή των συντάξεων με την σύμπραξη ιδιωτών («πιστοποιημένοι επαγγελματίες»), μετά την περάτωση σεμιναρίων επιμόρφωσης.
Όπως τονίζουν οι προσφεύγοντες με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση και τον επίμαχο νόμο παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος που αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος που επιτάσσει η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης γίνεται από δημοσίους υπαλλήλους.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η υπουργική απόφαση και ο επίμαχος νόμος, αντιβαίνουν και στα άρθρα 1, 8, 20, 25, 26, 93, 94 και 95 του Συντάγματος
Επιπλέον, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ανάλογα θέματα ευρύτερου χαρακτήρα, δεν μπορεί να καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, παρά μόνο με Προεδρικά Διατάγματα, με συνέπεια να παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι με τις διατάξεις του νόμου 4798/2021, σε επίκληση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας, αναιρείται η δημοσίου χαρακτήρα απονομή των συντάξεων και μάλιστα «κατ΄ ευθεία υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων της ασφαλιστικής διοίκησης από ιδιώτες, ήτοι πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή έτερο ΝΠΔ».
Την ίδια στιγμή, ο e-ΕΦΚΑ επιβαρύνεται με την επιμόρφωση των ιδιωτών επαγγελματιών, χωρίς όμως αυτό να προβλέπεται από το νόμο 4798/2021, δηλαδή δεν προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης τέτοιων αρμοδιοτήτων, προσθέτουν οι Ομοσπονδίες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου