Thursday, 25 April, 2024

Τέταρτη παράταση για τα «κόκκινα» δάνεια

Παράταση για έναν ακόμη μήνα, έως τις 15 Ιουνίου 2016, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομίας στις εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα σε σειρά κατηγοριών «κόκκινων» δανείων. Η εν λόγω παράταση, η τέταρτη που δίνεται κατά σειρά για το ίδιο ζήτημα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, Πέμπτη, με στόχο να ψηφισθεί πριν από την Κυριακή, 15 Μαΐου, οπότε λήγει η ισχύς της προηγούμενης παράτασης.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 4354/2015, που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προβλέπει ότι η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, αναστέλλεται έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016. Με την τροπολογία θα δοθεί η τέταρτη παράταση σε αυτήν ακριβώς την αναστολή, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές σε ό,τι αφορά την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτές ακριβώς οι αλλαγές αναμένεται να περιλαμβάνονται στη δέσμη των προαπαιτουμένων που πρέπει να θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 24 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές θα συνεχιστεί η εξαίρεση από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα των δανείων εκείνων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Η πώληση των δανείων αυτών θα απαγορεύεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η πώληση των λοιπών κατηγοριών δανείων θα απελευθερωθεί άμεσα, μόλις δηλαδή θεσπισθούν οι αλλαγές στον νόμο 4354/2015.

kathimerini.gr
Τέταρτη παράταση για τα «κόκκινα» δάνεια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου