Friday, 19 April, 2024

Τι αλλάζει στις επιστρεπτέες – Στα όριά τους οι επιχειρηματίες

Αλλαγές έρχονται στις επιστρεπτέες προκαταβολές, αφού οι δόσεις εξόφλησης γίνονται 60 αντί για 40 που ήταν μέχρι τώρα

ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 31/1/2022.
Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε εφάπαξ πληρωμή θα λάβει έκπτωση 15%.
Περαιτέρω αλλαγές ισχύουν για την 1η, 2η και 3η επιστρεπτέα.
Συγκεκριμένα, θα αφορά σε σύγκριση του τζίρου του 2020 με το 2019, ενώ δε θα επιστρέφεται το 30% αν η μείωση του τζίρου είναι από 15% έως 30%.
Επίσης δεν θα επιστρέφεται το 50% αν η μείωση του τζίρου είναι μεγαλύτερη του 30% και η επιχείρηση έχει κάνει έναρξη μετά την 1/10/2018.
Σε ό,τι αφορά στην 7η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν τον Απρίλιο, και αφορά σε επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου κατά 20% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ο ελάχιστος τζίρος είναι τα 600 ευρώ.
Εκτός ελάχιστου τζίρου είναι οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη 12/2019 έως 1/2021, και είναι οι κλειστές επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός. Η ελάχιστη ενίσχυση θα είναι τα 1.000 ευρώ.
Στα όριά τους επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο & εστίαση
«Τα μέτρα είναι σωστά και είναι αιτήματα όλων των φορέων. Η επιστρεπτέα 7 θεωρώ ότι θα φτάσει στο λιανεμπόριο. Ό,τι μέτρα και να ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το άνοιγμα. Η κούραση των εμπόρων είναι τεράστια. Πέφτουν ημερομηνίες στο τραπέζι που εκνευρίζουν τον κόσμο. Η δική μου επιδίωξη είναι να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον τα μικρά καταστήματα. Θα πρέπει να υπάρχει είτε γεωγραφικό κριτήριο είτε χρονικό. Το click away δεν θεωρείται άνοιγμα. Επιθυμώ 22 του μηνός να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και στις 29 να λειτουργήσουν όλα. Μετά τις 29 η αγορά θα πρέπει να λειτουργήσει και τα καταστήματα να ανοίξουν», σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.
«Τα μέτρα που πάρθηκαν για την επιστρεπτέα είναι καλά, θέλουμε να τηρηθούν, το πρόβλημα είναι αν θα υπάρχουν μαγαζιά για να μπορέσουν να το στηρίξουν. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολλά κλεισίματα και θα είναι δύσκολο να αποπληρωθούν αυτά τα χρήματα. Στέκομαι στην εστίαση γιατί στην 6η επιστρεπτέα ήταν ο πληγωμένος κλάδος. Θέλουμε στην 7η να στηριχτεί περισσότερο και τα μέτρα να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου της εστίασης. Τώρα που είμαστε ακόμα κλειστά, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι τα επιμελητήρια και η κυβέρνηση, γιατί έχουμε πληθώρα προτάσεων», τόνισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρύσα Γρανούζη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου